Нађен нестали део слагалице: Дијаманти открили непознат детаљ о древном континенту

CC0 / пиксабеј / Дијамант
Дијамант - Sputnik Србија
Пратите нас
Геолози у Канади открили су да је древни континент, познат као Северноатлантски кратон, био за 10 одсто већи од раније процењеног, показала је најновија студија канадских научника.

Истраживачи са Универзитета Британска Колумбија (УБЦ) открили су то током проучавања узорака дијаманата са највећег канадског острва Бафин и том приликом су идентификовали нови део древног фрагмента Земљине коре, познате као Северноатлантски кратон, који се кретао од Шкотске до Северне Америке и разбио се пре 150 милиона година.

Вилица хајделбергензиса пронађена у Баланици - Sputnik Србија
Неандерталац из Сићева: Нова археолошка открића у Србији мењају историју човечанства

Научници су утврдили да узорци које су анализирали имају „минерални потпис“ приказан у другим деловима тог посебног кратона, великом блоку Земљине коре који формира језгро континента.

Геолог Маја Копилова са УБЦ и водећи аутор истраживања, навела је да је минерални састав других делова Северноатлантског кратона толико јединствен да нема грешке и да су суседни древни кратони у северној Канади показали различите минералогије, као и да је откриће њеног тима било „као проналазак несталог дела слагалице“.

Како се наводи, док су претходне процене величине и локације земаљских плоча биле засноване на релативно плитким узорцима, узетим до 10 километара испод земље, ова студија је испитивала стене извађене из дубине од 200 километара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала