Пољска може да утиче на завршетак гасовода „Северни ток 2“

© Фото : © Nord Stream 2 / Paul LangrockПостављање цеви за гасовод "Северни ток 2"
Постављање цеви за гасовод Северни ток 2 - Sputnik Србија
Пратите нас
Пољска је добила могућност да утиче на судбину руског гасовода „Северни ток 2“ у Европи, следи из саопштења пољске компаније за нафту и гас „ПГНиГ“ на сајту организације.

Пољска компанија „ПГНиГ“ и њена подружница у Немачкој добиле су право да се придруже процедури коју је иницирала компанија „Норд Стрим 2“ (оператор гасовода у Европи) за изузеће гасовода „Северни ток 2“ из Трећег енергетског пакета Европске уније (ЕУ).

Званична Варшава противи се овом гасоводу, сматрајући га претњом по енергетску безбедност Европе. Тако је пољски министар спољних послова у марту 2020. године изјавио да пуштање у рад гасовода неће довести до диверзификације испорука гаса у Централну и Источну Европу, него ће доћи до квази-монопола, када гас на европско тржиште буде испоручивао једини извођач преко јединог пута испоруке.

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаИзградња дела гасовода "Северни ток 2" у Лењинградској области
Пољска може да утиче на завршетак гасовода „Северни ток 2“  - Sputnik Србија
Изградња дела гасовода "Северни ток 2" у Лењинградској области

Трећи енергетски пакет ЕУ регулише рад гасовода трећих земаља на територији ЕУ. Њиме је предвиђена норма у складу с којом компаније које испоручују гас, као и компаније које га транспортују морају бити различите. У односу на Русију, ово значи да оператор гасовода мора бити независан од „Гаспрома“. Поред тога, у складу с Трећим енергетским пакетом ЕУ, 50 одсто капацитета цеви треба да буде резервисано за алтернативне испоручиоце. Изузеци су могући само уз одобрење Европске комисије. Одлука о гасоводу „Северни ток 2“ треба да буде донета до 24. маја 2020. године.

Северни ток 2

Подсећања ради, крајем прошле године амерички председник Доналд Трамп потписао је војни буџет који предвиђа санкције против гасовода „Северни ток 2“ и „Турског тока“. САД су захтевале да компаније које полажу цеви за гасоводе одмах престану са радом, а швајцарска грађевинска компанија „Олсиз“ повиновала се захтевима САД.

Портпарол компаније „Норд стрим 2 АД“ је рекао да за завршетак изградње гасовода остаје да се положи око 160 километара цеви на два крака, а постављање цеви за гасовод могао да доврши „Гаспромов“ брод „Академик Черски“. Међутим, за то ће бити потребно одређено време како би се брод додатно припремио за тај посао.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала