Блумберг: Саудијска Арабија пред „невероватном кризом“

CC0 / Pixabay/apriltan18 / Ријад, Саудијска Арабија
Ријад, Саудијска Арабија - Sputnik Србија
Пратите нас
Саудијска Арабија се може суочити са „невероватном кризом“ ако, у наредних неколико година остану ниске цене нафте, сматра колумниста „Блумберга“ Дејвид Фиклинг.

Тренутни рат са ценама на нафтном тржишту само убрзава долазак тренутка када ће нестабилним привредама Персијског залива бити достављен сурови рачун, сматра Фиклинг.

По његовим мишљењу, крах саудијске економије ће се десити након 2024. године када држава буде у потпуности истрошила своје финансијек резерве. Према његовим информацијама, већ сада златне и девизне резерве монархије чине 0,1 одсто БДП-а.

Фиклинг је додао да, ако цена нафте буде у распону од 50 до 55 долара за барел, златне и девизне резерве Саудијске Арабије ће се већ 2024. године смањити до суме која је равна петомесечним расходима за увоз. Неколико месеци касније краљевство се може наћи у „невероватној кризи“ и мораће да одустане од фиксног курса долара који већ дуго времена подржавао глобалну трговину нафте.

По мишљењу аутора, оваква опција у садашњој ситуацији изгледа готово оптимистично.

„Монархије Персијског залива су могле да јашу на огромном таласу богатства и седе на њему последњих пола века, али сваки талас се на крају разбије. Будуће генерације више никад неће видети такво богатство које данас поседују земље Персијског залива“, закључио је аутор чланка.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала