Русија направила „месечев навигатор“

Пратите нас
Руски научници направили су прототип навигационог система за нови свемирски брод „Орао“, изјавио је директор Института за свемирска истраживања Руске академије наука Анатолиј Петрукович.
„Овај уређај ће користити астронавигацију (оријентацију према звездама) и мапу Месеца за прецизно одређивање положаја брода који лети у аутономном режиму“, прецизирао је он на састанку о свемиру.

Тродимензионалну мапу Месеца направиће руски орбитални апарат „Луна-26“, чије лансирање је планирано за 2024. годину, док се планира да свемирски апарат „Луна-25“ буде лансиран на Месец 1. октобра 2021. године, први пут након 45-годишње паузе.   

Свемирски брод „Орао“ прави Ракетно-космичка  корпорација „Енергија“. Његов први лет на Земљину орбиту требало би да буде изведен 2023. године, а искрцавање руских космонаута на Месец, према речима шефа руске свемирске агенције „Роскосмоса“ Дмитрија Рогозина, очекује се 2030. године.

Раније је саопштено да Русија 2024. године планира да ка Месецу упути орбиталну станицу „Луна 26“, а 2025. године станицу с посадом „Луна 27“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала