Спутњик на лицу места: Москва пре короне и у доба пандемије /фото/

© Sputnik / Максим БлиновУлице Москве у време пандемије вируса корона
Улице Москве у време пандемије вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
У Русији је ситуација са вирусом корона засад под контролом, захваљујући правовременим и адекватним мерама које је држава предузела.

За разлику од многих других земаља, број потврђених случајева коронавируса у Русији – земљи од преко 146 милиона људи – није тако драматичан, упркос томе што Русија има веома дугу границу са Кином.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићЗбог пандемије број путника у метроу је смањен за 40 одсто, али се неће затварати јер би му требало око шест месеци да се врати у строј. Зато се свакодневно дезинфикује.
Спутњик на лицу места: Москва пре короне и у доба пандемије /фото/ - Sputnik Србија
Због пандемије број путника у метроу је смањен за 40 одсто, али се неће затварати јер би му требало око шест месеци да се врати у строј. Зато се свакодневно дезинфикује.

Многи експерти су сагласни да су руске мере раног реаговања попут затварања границе са Кином, 30. јануара и успостављање зона карантина допринеле одлагању избијања епидемије у пуном јеку.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићГужве на улицама су драстично смањене, чак и у време шпица. Власти упорно апелују на грађане да не излазе без преке потребе.
Спутњик на лицу места: Москва пре короне и у доба пандемије /фото/ - Sputnik Србија
Гужве на улицама су драстично смањене, чак и у време шпица. Власти упорно апелују на грађане да не излазе без преке потребе.

Да би се спречио ширење болести у главном граду, градоначелник Москве је увео додатне мере за борбу против вируса корона. У граду су забрањени масовни догађаји на улицама и догађаји у просторијама са више од 50 људи. Затворене су теретане, базени и други спортски објекти. Музеји, позоришта и галерије се углавном затврају и раде у онлајн режиму.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићМосковски тржни центри појачали су превентивне мере због ширења вируса – на свака два сата спроводи се дезинфекција свих површина. Ипак, купаца је неупоредиво мање.
Спутњик на лицу места: Москва пре короне и у доба пандемије /фото/ - Sputnik Србија
Московски тржни центри појачали су превентивне мере због ширења вируса – на свака два сата спроводи се дезинфекција свих површина. Ипак, купаца је неупоредиво мање.

Московљани старији од 65 година и грађани који пате од хроничних болести до 14. априла морају бити у самоизолацији, а у болницама су забрањене посете.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићСупермаркети су добро снабдевени и нема већих гужви, али се многи одлучују и на онлајн куповину јер много ланце нуде бесплатну доставу.
Спутњик на лицу места: Москва пре короне и у доба пандемије /фото/ - Sputnik Србија
Супермаркети су добро снабдевени и нема већих гужви, али се многи одлучују и на онлајн куповину јер много ланце нуде бесплатну доставу.

Школе и факултети неће радити до 12. априла, а настава се одржава на даљину. Такође, већина запослених ради од куће, а послодавци су дужни да се придржавају мера за спречавање ширења коронавируса и обавези су да редовно мере телесну температуру свим сарадницима који долазе на посао и реагују у складу са ситуацијом.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићНа улицама Москве је знатно мање људи него иначе. Оперативни штаб за борбу против вируса корона негирао је планове о увођење строгог карантина и затварања Москве.
Спутњик на лицу места: Москва пре короне и у доба пандемије /фото/ - Sputnik Србија
На улицама Москве је знатно мање људи него иначе. Оперативни штаб за борбу против вируса корона негирао је планове о увођење строгог карантина и затварања Москве.

Иако у Москви није уведено ванредно стање – градски саобраћај се одвија по уобичајеном реду вожње, ресторани, прехрамбене продавнице и тржни центри регуларно раде –  на улицама руске престонице је значајно мање људи.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала