Србија напада вирус! Шта то значи?

© Tanjug / RADE PRELICПрипадници Војске Србије
Припадници Војске Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да планирани прелазак на агресивно сузбијање вируса корона значи тестирање и оних који су били у контакту са инфицираним особама, као и оних који су у самоизилацији, а не само оболелих.

Кон је за РТС објаснио да са политике заравњења криве, која је садржала ванредне мере, полицијски час, смањење контактака, прелазимо на опцију агресивног сузбијања, а део тога је откривање свих носиоца вируса и смештање у посебне, специјално изграђене болнице.

„То подразумева масовно тестирање. Сви који су били у контакту са особом која је инфицирана ће се тестирати, а исто важи и за оне који су до сада били у самоизолацији, да не би остало да су носиоци вируса и преносили га. Посао је огроман, али омогућује убрзано сузбијање у односу на ранију варијанту да само развлачимо и чувамо животе, јер су тестирани само тешки случајеви“, казао је он.

Указао је да ће сви лабораторијски капацитети земље бити укључени у то, наводећи да има тренутно 10.000 људи у самоизолацији.

Казао је да је потребно планирати посао тестирања како би се смањила могућност заражавања.

„Треба да знамо да имамо чињеницу да од 17 до 5 нема никог на улицама. До тада треба организовати делове домова здравља. Нема више скупљања тестова по кућама“, навео је он.

Кон је рекао да ово подразумева додатни напор, а да су могућности епидемиолошких служби на горњој граници.

Што се тријаже тиче, каже да је то најбоља методологија за чување живота, а истовремено мора бити и најзаштићенија.

Објаснио је да је то добро због тестирања у перспективи и правовременог отпуштања оних који имају два негативна теста.

Што се актуелне ситуације тиче, рекао је да може бити боља, али и да не треба бити превише незадовољан.

„Ми смо у 19. дану, а 3. и 4. недеља су недеље нагле експанзије у природним условима. Ми држимо криву под заравњењем, под успореним растом. Надам се да ћемо овим мерама и даљем преоријентисањем агресивним сузбијањем да добијемо још више на времену и сузбијемо вирус што пре“, рекао је он.

Казао је да је охрабрујуће што се смањује број умрлих у Италији.

Клиника за Инфективне болести - Sputnik Србија
Трећа жртва у Србији, почиње масовно тестирање на коронавирус /видео/

„Ако видимо да је врх тамо прошао, то јако много нама значи због укупног потенцијала вируса. Пратићемо и чекамо да изгуби потенцијал који је сада огроман“, додао је он.

Кон је казао да, уз актуелне мере, не сматра да је неопходна изолација насеља и места.

„Мислим да још увек држимо под одговарајућом контролом ситуацију и треба само наставити упорно и изгурати. Морамо много више кадра укључити. Биће и нама потребно у заводима да ангажујемо људе на масовној администрацији која прати све“, закључио је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала