Швајцарски аналитичари: Русија у предности у нафтном рату

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаНафтна пумпа на налазишту у Краснодарском крају
Нафтна пумпа на налазишту у Краснодарском крају - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је боље припремљена за период ниских цена нафте него Саудијска Арабија, закључак је дневног прегледа швајцарске банкарске групе „Јулиус Баер".

Швајцарски аналитичари сматрају да је тренутна ситуација на нафтном тржишту неповољнија по Саудијску Арабију, него по Русију.

„Без обзира што је цена производње нафте у Саудијској Арабији веома ниска, само при ценама већим од 80 долара по барелу, она може елиминсати буџетски дефицит. Русији одговара и цена од 43 долара по барелу, што је много мање, него 2014. године и веома близу нашим прогнозама цене нафте од 45 долара по барелу у будућих 12 месеци“, наводи се у швајцарском прегледу.

Према речима швајцарских експерата, Саудијску Арабију очекује дефицит буџета, који може достићи 20 одсто БДП-а и могуће је да ће ово краљевство морати да искористи златне резерве да би опстало у овом ценовном рату.

CC0 / Pixabay / Налазиште нафте
Швајцарски аналитичари: Русија у предности у нафтном рату - Sputnik Србија
Налазиште нафте

С друге стране, како наводе швајцарски аналитичари, руске резерве од 580 милијарди долара јој омогућавају да затвори рупе у буџету наредних пет година. Притом, Русија има додатну предност у виду плутајуће валуте, коју може ослабити да би компензовала цену нафте, док саудијски ријал зависи од америчког долара.

„Котације нафте су у великом паду последњих недеља. Саудијска Арабија покушава да казни Русију, док Русију истовремено интересује притисак на америчке компаније за производњу нафте. Америчке произвођаче нафте из нафтних шкриљаца, посебно оне који имају велике позајмице, очекује дефолт, пошто цена која им одговара износи око 50 долара по барелу“, пише у швајцарском прегледу.

Због свега тога, како закључују швајцарски аналитичари, Русија има ресурсе да издржи даље ниске цене нафте, иако тренутна ситуација нија прихватљива ни за једну страну.

Подсетимо, цене нафте су пале почетком марта скоро дупло због пандемије вируса корона, пропасти споразума ОПЕК+ и саопштења Саудијске Арабије да планира повећање производње нафте до скоро 13 милиона барела дневно.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала