Упозорење лекара: Лек хлорокин не узимати на своју руку — изазива слепило

© Fotolia / ImaginandoЛекови
Лекови - Sputnik Србија
Пратите нас
У Србији има довољно лекова за све групе пацијената - хроничне болеснике, онколошке болеснике, каже директорка РФЗО Сања Шкодрић и апелује на грађане да не користе на своју руку лек хлорокин, јер неправилно дозирање може изазвати озбиљне последице.

Она је за ТВ Пинк нагласила да су кинески стручњаци препоручили хлорокин као један од лекова који помаже код инфекције новим корона вирусом, да њега има у довољним количинама и да грађани не треба да праве залихе.

"Оно што морамо да упозоримо грађане јесте да хлорокин никако не узимају на своју руку. То је лек који се користи и за лечење маларије, реуматидног артритиса, лупуса и дозирање није исто за те болести и за инфекцију Kовид -19", нагласила је она.

Упозорава да претерана количина лека може да изазове слепило, код хроничних пацијената инсуфицијенцију бубрега и оштећења других органа.

"Такође, молимо грађане да не купују лекове и стварају вештачке несташице зато што га обезбеђујемо у довољним количинама", навела је она и додала да је препорука кинеских стручњака да се осим хлорокина користи и хидроксихлорокин који се показао ефикасним у ЦОВИД инфекцији.

Србија, како каже, набавља тај лек и једна фабрика у нашој земљи треба да почне да га производи.

Напомиње да се РФЗО, од појаве инфекције ЦОВИД-19, организовао тако да се обезбеде довољне колицине лекова за све пацијенте, да се набављају лекови по групама - антибиотици, антипиретици.

Друге група лекова су лекови који су се показали да помажу код корона вируса, као што је хлорокин.

"Ми смо се спремили за све могуће сценарије. Спремали смо се да инфекција траје месец, три, шест и на основу тога смо правили анализе и планове за количине лекова", нагласила је она.

Водило се рачуна, како је рекла, да се набаве довољне количине лекова за хроничне болеснике, за пацијенте који су на дијализи, за онколошке пацијенте, као и децу са ретким болестима.

"Морали смо да водимо рачуна да не нестане терапија ни за једну од ове групе пацијената. Водили смо рачуна да имамо довољне количине лекова за пацијенте на респиратору", навела је она.

Напомиње да је Србија почела производњу натријум- хипохлорида, дезинфекционог стредства за радне површине, подове, што је веома важно за болнице.

"Успели смо да производимо 50.000 литара дневно натријум хипохлорида и његова дистрибуција иде одмах по приоритетним установама, клиничким центрим и два клиничко болничка центра где се лече пацијенти заражени корона вирусом", нагласила је она.

"Од сутра креће дистрибуција алкохола (70 посто) у количини од 50.000 литара. То је веома значајно, као што је значајна производња маски у нашим домаћим фабрикама", закључила је она.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала