Конкурс „ Андреј Стењин“ 2020: Индија, Кина и Француска – лидери у предатим радовима

© SputnikАндреј Стењин, трагично страдали фото-репортер.
Андреј Стењин, трагично страдали фото-репортер. - Sputnik Србија
Пратите нас
Према првим резултатима Међународног конкурса за младе фото-репортере „Андреј Стењин“ за 2020. годину на конкурс су пристигле пријаве фото-репортера из 75 земаља света, а укупан број радова је премашио 5.000. Динамика међународног учешћа у 2020. години порасла је за осам одсто и износи 71 одсто у односу на прошогодишњих 63 одсто.

Поред тога, приметно је и да на конкурсу учествују и неке нове државе. Први пут од постојања на конкурсу учествују млади фотографи из 10 држава – Босне и Херцеговине, Хаитија, Гамбије, Гватемале, Ирске, Монголије, Обала Слоноваче, Норвешке, Парагваја и Таџикистана.

Најактивнији су учесници из Индије, Кине и Француске – ове године су послали практично двоструко више радова него 2019. године. Следе репортери из Ирана, Бангладеша, Италије и Шпаније. По традицији, Руси спадају у једне од најактивнијих учесника – укупан број руских радова чини трећину од општег броја пријављених фотографија.

Задивљујући професионализам учесника конкурса

Према речима кустоса конкурса, шефа службе за визуелне пројекте новинске агенциеј „Русија севодња“ Оксане Олејник, из године у годину расте професионализам учесника конкурса.

„Не само да нас радује ниво професионализма фотографија које разматрамо, већ нас задивљује и дубина обрађених тема и мајсторство. Млади фотографи за нас не представљају само старосну категорију, јер је Стењинов конкурс доказао и показао да је младост – гаранција квалитета и професионализма у фото-новинарству. Нестрпљиво чекамо почетак рада међународног жирија и свим учесницима конкурса желимо срећу“, поручила је Олејникова.

Почетак избора најбољих радова послатих на конкурс планиран је крајем априла. Списак фотографија које су ушле у ужи избор такмичења биће објављен 16. јуна на сајту stenincontest.ru.

Церемонија доделе награда победницима ће се одржати у септембру у Москви, када ће почети и светска турнеја радова лауреата овог конкурса. По традицији, ова путујућа изложба ће гостовати у највећим изложбеним просторима у десетак градова Европе, Азије, Латинске Америке, Африке, као и Блиског истока. Од 2018. године, радови се излажу и у њујоршком седишту главне међународне организације за јачање мира и сигурсности свих земаља  - Организацији Уједињених нација.

У фебруару 2020. године изложба победничких радова је одржана у Савету Европе у Стразбуру.

О конкурсу

Међународни фото-конкурс „Андреј Стењин“ у организацији МИА „Росија севодња“ и под покровитељством Комисије Руске Федерације за питања УНЕСКО, има за циљ да подржи младе фотографе и скрене пажњу светске заједнице на задатке савременог фото-новинарства. Ово је платформа младих фотографа – талентованих, сензибилних и отворених за све што је ново, а чиме се може скренути пажња на људе и догађаје у нашој близини.

У 2020. години, генерални медијски партнери конкурса су информативни портал Вести.Ru и руска државна телевизија „Русија култура“.

Међународни медијски партнери конкурса су: информативна агенција и радио Спутњик, новинска агенција „Аскањуз“ (Askanews), медијски холдинг „Индепендент медија“ (Independent Media), новинска агенција „Нотимекс“ (Notimex), новинска агенција ANA, телевизија и портал РТ, „Шангајска медијска мрежа“ (Shanghai United Media Group SUMG), интернет-портал листа „Чајна дејли“ (China Daily), интернет-портал „Пејпр“ (The Paper), медијска мрежа „Мајадин“ (Al Mayadeen), новинска агенција „Пренса Латина“ (Prensa Latina), новинска агенција „Њуз ван“ (News1), интернет-портал „Ди-би-даблју“ (DBW), портал „Бразил247“ (Brasil247). Медијски партнери конкурса су: часопис „Национална географија Русије“ (National Geographic Россия), портал „Рашн фото“ (Russian Photo), портал „Photo-study.ru“, фото-школа Академија фотографије, информативни портал „Млади новинари“ (YOung JOurnalists), часопис „Фотоаргента“ (Fotoargenta), Клуб фото-новинарства Њу Делхи, часопис „Енфок визуал“ (Enfoque Visual), часопис „ЛФ“ (LF Magazine), а међународна платформа-партнер је Фестивал „Фотон“ (PhotON).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала