Путинове мере против одлива капитала и шпекулативних послова

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
У пакету Путинових мера које ће бити предузете ради савладавања последица коронавируса у области економије, између осталог, се налазе оне којима се спречава одлив страног капитала, као и шпекулативни послови.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић је управо то подвукао, коментаришући мере које је јавности данас предочио председник Русије Владимир Путин.

„Овде се ради о једном свеобухватном пакету мера који има за циљ да на ефикасан начин помогне и руским грађанима и руској привреди да се изборe са негативним последицама ситуације коју пре свега у економији, али и здравству и код грађана изазива коронавирус“, каже Савић за Спутњик.

Шпекулацијe и одлив капитала на удару Путинових мера

Пакет Путинових економских мера је, по његовој оцени, врло озбиљан где се ради о две врсте мера – онима које треба да обезбеде функционосање предузећа и са друге стране мерама које ће помоћи становништву, посебно онима који се налазе у тешкој позицији.

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин у посети болници у Комунарки
Путинове мере против одлива капитала и шпекулативних послова - Sputnik Србија
Председник Русије Владимир Путин у посети болници у Комунарки

Мере које се тичу привреде су, каже, углавном познате и уобичајене какве у оваквим ситуацијама предузимају и друге земље, попут одлагања плаћања пореза и доприноса, обезбеђења државне гаранције да се у сваком смислу помогне да привреда функционише. Он је неке, ипак, издвојио.

„Интересантно је да ће се исплате прихода у виду камата и дивиденди које иду у иностранство опорезовати по стопи од 15 одсто. Идеја је сасвим јасна. Он хоће у овом тренутку да обезбеди колико-толико да капитал не бежи из Русије. Такође је интересантно и оно што се односи на камате и приходе од банкарских депозита и улагања у дужничке хартије у вредности који су већи од милион рубаља. Оне ће се опорезовати по стопи од 13 одсто. Значи хоће, такође, да обезбеди да нема шппекулација, односно доливања уља на ватру у овој тешкој ситуацији“, објашњава саговорник Спутњика.

Савић је издвојио и меру којом се смањују премије осигурања на 15 одсто за плате веће од минималне зараде, пре свега за раднике малих и средњих предузећа. Тим предузеђима се одлаже плаћање пореза на шест месеци, осим ПДВ-а, јер, каже професор економике индустрије, држава мора од нечега и да живи.

Мере за грађане који су на удару од пада привреде

Наш саговорник додаје да су му посебну пажњу привукле мере које се односе на шире грађанство које Русија, с обзром на снагу, себи може да приушти.

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПосета председника Русије Владимира Путина болници у којој се налазе пацијенти заражени вирусом корона
Путинове мере против одлива капитала и шпекулативних послова - Sputnik Србија
Посета председника Русије Владимира Путина болници у којој се налазе пацијенти заражени вирусом корона

Он напомиње да Русија има огроман фонд који ће вероватно једним делом бити искориштен за санирање кризе.

Међу тим мерама посебно указује на то да ће, без разлике, свако детете до три године добити помоћ од 5.000 рубаља. Ту је, такође, помоћ незапосленима, али и повећан износ социјалне помоћи за 50 одсто, са 8.000 на 12.000 рубаља.

Савић је посебно издвојио  меру којом ће свим грађанима којима месечна примања падну за више од 30 одсто бити одложена отплата кредита.

Реч је, како је закључио Савић, о озбиљном пакету не само економских мера, него оних које се односе на здравствени и социјални систем.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала