Путинове мере за борбу против вируса корона

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаМосковљанин на Црвеном тргу преко телефона прати обраћање председника Русије Владимира Путина
Московљанин на Црвеном тргу преко телефона прати обраћање председника Русије Владимира Путина - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин објавио је да ће следећа недеља на територији целе земље бити нерадна за све запослене, иако ће апотеке, продавнице, болнице, градски и међуградски превиз, као и остале услужне делатности наставити са радом.

Он је рекао да је та мера неопходна због ширења коронавируса.

„Ово ће допринети да се смање ризици од ширења коронавируса. Најважније је тренутно да сви остану код куће“, истакао је Путин.

Он је такође навео да Русија тренутно излази на крај са коронавирусом, али да је зараза свуда око ње, те је тешко у потпуности спречити да вирус продре у земљу.

Он је такође предложио и да се одложи гласање за уставне измене и додао да ће о новом датуму бити речи накнадно.

Грађани Русије: Будите дисциплиновани

Руски председник позвао је грађане да буду дисциплиновани и одговорни, те да је најбезбедније данас остати код куће.

„Све мере по питању борбе против коронавируса даће резултат уколико будемо уједињени“, рекао је он.

Такође је навео и да би грађани требало са великом озбиљношћу да се односе према саветима стручњака како би се сачували од ове болести.

Помоћ породицама и грађанима

Русија ће у виду подршке породицама са децом у наредна три месеца исплатити по 5.000 рубаља за свако дете до три године, саопштио је Путин.

Такође је рекао да ће незапосленима бити увећан износ социјалне помоћи са 8.000 на 12.130 рубаља.

„Економија Русије, као и економије других земаља, због коронавируса пролазе кроз катастрофалан период. Потребно је подржати оне који се сусрећу са губитком посла“, додао је.

Путин је навео и да ће свим грађанима којима примања буду пала на испод 30 одсто од реалних бити омогућен мораторијум на исплате кредита.

За стабилизацију економске ситуације потребне додатне мере

Путин је истакао да је за стабилизацију економске ситуације, у оквиру корака за подршку економије, предузећа и грађана, предложио следеће мере:

— Да би се спречило ширење вируса корона, наредна недеља проглашена је нерадном и плаћеном. Све службе за обезбеђивање услова за живот, укључујући транспорт, органе власти, медицина, наставиће да раде.

— У наредних шест месеци све социјалне исплате и накнаде продужују се без давања потврда.

— Све исплате ветеранима и учесницима рата у вези са 75. годишњицом Победе треба да се изврше у априлу.  

— Исплате према болничким листама треба да се израчунавају по стопи од најмање једне минималне зараде месечно.

— Накнаде за незапослене морају бити изједначене са минималном зарадом.

— За подршку породицама са децом која имају право на дечји додатак, у наредна три месеца биће исплаћено пет хиљада рубаља за свако дете до три године.

— У случају пада месечног дохотка за више од 30 одсто, грађанину се мора одложити сервисирање потрошачких и хипотекарних кредита.

— Малим и средњим предузећима треба одобрити одлагање плаћања пореза на шест месеци, осим ПДВ-а.

— Влада и Централна банка треба да предложе и предузму додатне мере за одрживи развој реалног сектора привреде, укључујући државне гаранције.

— Све исплате прихода у виду камата и дивиденди које иду у иностранство треба опорезовати по стопи од 15 одсто.

Камате и приходи од банкарских депозита и улагања у дужничке хартије у вредности од више од милион рубаља опорезоваће се по стопи од 13 одсто.

— Смањиће се премије осигурања на 15 одсто за плате веће од минималне зараде, пре свега за раднике малих и средњих предузећа.

— Биће уведен шестомесечни мораторијум на стечај предузећа у тешкој ситуацији, стечајни поступак треба да буде сразмеран и неоптерећујући.

— Треба обезбедити механизам за продужење кредита индивидуалним предузетницима у секторима погођеним епидемијом вируса корона.

Председник је такође позвао грађане да поштују препоруке за спречавање ширења вируса корона и да се понашају одговорно према себи и својим породицама.

Према последњим подацима, укупан број оболелих од КОВИД-19 у Русији је 658 (од којих је 410 у Москви), 29 је оздравило, а 122 хиљаде људи налази се под надзором.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала