Савети Медицинског факултета: Како да сами направите средства за дезинфекцију

CC0 / Unsplash / Дезинфекција тастатуре
Дезинфекција тастатуре - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Медицински факултет Универзитета у Бањој Луци изнео је препоруке за израду средстава за дезинфекцију.

Од средства која су у свакодневној употреби у домаћинству као најефикаснији производи за дезинфекцију од коронавируса препоручују се:

  • 70% етанол којим се коронавирус уништава у року од минута. Прави се од 67г (73мЛ) 96% етанола + 33г (27мЛ) прокуване и охлађене воде или дестиловане воде. Вода мора бити хладна, јер ће у супротном при мешању испарити етанол и добиће се нижа концентрација која неће остварити ефекат дезинфекције.
Стручњаци напомињу да ракија није средство за дезинфекцију површина и руку, јер садржи 40-50% алкохола, па та концентрација неће довести до убијања вируса.

Светска здравствена организација препоручује марамице са 70% алкохолом као најефикасније за дезинфекцију руку и површина. Саветује се да се искористе обични папирни обруси (кухињски или обичне папирне марамице) и наквасе са 70% алкохолом. Потом се чувају у кутијама/амбалажи које су непропусне.

  • Детерџенти за суђе или за веш, као и шампони за косу – сви су врло ефикасни као средства за дезинфекцију површина, јер натријум-лаурил-сулфат овде остварује дезинфекцију, а он је састојак свих ових производа. Добри су за дезинфекцију порвшина. Након два до три минута повшине треба испрати са водом.
  • Натријум-хипохлорит НаОЦл (Доместос, Варикина) – помешати у размери 1:50, односно 1мЛ На-хипохлорита са 50 мЛ воде или према упутству на амбалажи (20 мЛ Доместоса или Варикине + 980 мЛ воде). Врло је ефикасан за дезинфекцију површина, а доказано је од стране Европског центра за контролу и превенцију болести (ЕЦДЦ) да је већ у концентрацији од 0,1% ефикасан у уништавању вируса ЦОВИД-19. Коронавирус се уништава у року од 5 минута.
При изради ове мешавине треба бити опрезан, јер натријум-хипохлорит испарава и нагриза дисајне путеве. Треба користити хладну воду како би се испаравање смањило. Раствор се прави свеж и као такав користи једном дневно. За дезинфекцију ходника, степеница и слично, доза се мора повећати за 50%, односно 30 мЛ Варикине или Доместоса треба помешати са литар воде. Пре кориштења раствор се мора добро промешати.
  • Бензалконијум-хлорид (Асепсол) – раствор 0,1% се добија растварањем 20мЛ асепсола у 980мЛ воде. Ова концентрација се користи за дезинфекцију руку и порвшина. Ефикасан је за дезинфекцију, али најслабији од свих претходно наведених за уништавање коронавируса.
Научна истраживања показала су да се сродни вируси (САРС, МЕРС ХЦоВ) вирусу САРС-ЦоВ-2 могу задржати на површинама као што су метал, стакло и пластика до девет дана, али се могу ефикасно инактивисати дезинфекцијом ових површина са 62-71% етанолом, доместосом, варикином (0,5% :50), 0,5% водоник пероксидом или 0,1% натријум-хлоритом у року од једног минута.

Други биоцидни агенси као што је 0,05-0,2% бензалконијум-хлорид или 0,02% хлор-хексидин-диглуконат су мање ефикасни.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала