Шта се крије иза Куртијевих „мера реципроцитета“ према Београду

© Sputnik / Дејан СимићПриштина на обележавању годишњице самопроглашења тзв. Косова.
Приштина на обележавању годишњице самопроглашења тзв. Косова. - Sputnik Србија
Пратите нас
Аљбин Курти, премијер Косова поништио је план од 27. фебруара којим се предлаже постепено и условно укидање такси према централној Србији и најавио да ће од 1. априла почети да се примењују мере реципроцитета. Београд неће прихавтити ту политику Приштине корак напред, па два назад.

Из Приштине су поручили да су управо мере реципроцитета суштински принцип на коме се граде односи између држава. Практично, Куртијева влада тражи и да, за укидање такси, Београд прекине дипломатску офанзиву за повлачење признања Косова.

Куртијев реципроцитет - неприхватљив

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун сматра да Куртијевим речима не би требало ни давати на значају.

„Наш став је добро познат. Укидање такси је неопходно без икаквог условљавања, и без постављања некаквих нових захтева. Јер, таксе су једностарно заведене мимо свих постигнутих договора. Када се то реализује може да се настави разговор између Београда и Приштине,“ каже Дрецун. 

Ако Курти мисли, додаје наш саговорник, да води политику напред-назад или топло-хладно, онда на овој нашој страни неће имати саговорнике.

Аналитичар са Косова Неџмедин Спахиу верује да Курти, у ствари, на овај начин покушава да посредно „натера“ Србију на терен - „миц по миц“ признања Косова.

Покушај да измами призање од Србије

„Могуће је и да Курти под мерама реципроцитета подразумева да возила са косовским таблицама и она које носе ознаку Косова несметано путују кроз Србију. То је техничка мера реципроцитета јер, ако се не може са косовским таблицама ући у Србију, онда неће моћи ни са српским да се уђе на Косово,“ сматра наш саговорник.

По његовим речима, све во може да се тумачи као покушај Куртија да од Србије добије оно због чега су таксе и уведене.

„И када је Рамуш Харадинај увео таксе он је рекао да се оне уводе као мера која би требало да натера Србију да безусловно призна Косово. Нема ту ни сада пуно разлике у циљевима,“ каже Спахиу.

Закључак нашег саговоника је да је нова одлука Приштине пренагљена, јер, „у случају када желиш да са неким постигнеш неки договор, треба да покажеш добру вољу а не да се натежеш“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала