У Русију се из Америке вратио плутајући космодром „Морски старт“

© www.sea-launch.comКосмодром "Морски старт"
Космодром Морски старт - Sputnik Србија
Пратите нас
Плутајући космодром „Морски старт“ је стигао у Русију, изјавио је директор руске свемирске агенције „Роскосмос“ Дмитриј Рогозин.

„Овакви мигранти нам требају: лансирна платформа „Одисеј“ морског космодрома „Морски старт“ упловила је у луку Славјанка на Далеком истоку, успешно пребродивши Тихи океан“, написао је Рогозин на свом Твитер налогу.

​Претходно је у Славјанку упловио командни брод за управљање и припрему лансирања, а пре тога су се оба пловила налазила у Лонг Бичу у САД, одакле су 2. марта запловили према Русији.

Платформа „Морски старт“

„Морски старт“ је плутајући космодром у Тихом океану за лансирање ракета модификације „Зенит-3СЛ“. Последње лансирање са њега одржано је 2014. године, јер је због погоршања односа Москве и Кијева испорука руских мотора РД-171 произвођача „Енергомаш“ прекинута. Њих су користиле ракете „Зенит“ ― једине адаптиране за лансирање са плутајућег космодрома. Након тога је овај космодром прекинуо са радом.

Спутњиков извор у ракетно-космичкој индустрији Русије саопштио је да ће, ако платформа настави да се и даље налази у Сједињеним Америчким Државама, лансирање нове ракете са ње бити практично немогуће: споразум Москве и Вашингтона предвиђа само лансирање руско-украјинске ракете „Зенит“.

CC BY-SA 2.0 / Flickr / Ryan Ozawa / Лансирна платформа "Одисеј" у луци у Хонолулуу
У Русију се из Америке вратио плутајући космодром „Морски старт“ - Sputnik Србија
Лансирна платформа "Одисеј" у луци у Хонолулуу

За даљу експлоатацију платформе у Русији, агенција „Роскосмос“ је раније предложила да се са ње лансира ракета „Сојуз 5“. Да би се то постигло, платформа ће морати да иде у екваторијални регион Тихог океана.

Овај плутајући космодром омогућиће да се смање трошкови приликом лансирања сателита у геостанционарну орбиту која се протеже изнад екватора.

Лансирна платформа „Одисеј“ део је плутајућег космодрома „Морски старт“. Депласман лансирне платформе је 46 хиљада тона, његова дужина 133 метра, а ширина 67 метара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала