Дигитализовано културно наслеђе које нам је доступно на интернету

Пратите нас
Тема вечерашње емисије „Технограм“ је дигитализовано културно наслеђе које нам је доступно на интернету уз помоћ виртуелних тура, апликација и претраживача.

Тешко да је неко могао да предвиди да ће нам једина могућност да посетимо неку од културних институција, бити ни мање ни више, него интернет. Одлазак у музеј, позориште или галерију је искуство које није једноставно надоместити. Међутим, путем дигиталних технологија, свакако се може стећи утисак и научити нешто ново и током виртуелне посете.

С обзиром на ванредно стање, значај дигитализоване грађе српског културног наслеђа нарочито данас долази до изражаја. Технологија нам је омогућила да можемо само у пар кликова да будемо у Народном музеју - (https://my.matterport.com/show/), Виминацијуму - (https://viminacium.futuring.rs/sr) или на пример у музеју Топлице (http://vrtoplica.mi.sanu.ac.rs/) и стекнемо сјајна искуства.

Како посетити виртуелне музеје и галерије? Шта све можемо видети у дигиталној  грађи? Како млади могу да допринесу дигитализацији култног наслеђа? Колико је важно имати квалитетне интернет презентације домаће културне баштине за представљање  у иностстранству?

О овој теми у емисији „Технограм“ говоре др Дејан Масликовић, помоћник министра културе за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва, а телефонски разговарамо са саветником у Министарству за иновације, Лазаром Лекићем.

Претраживач културног наслеђа: https://kultura.rs/

Кабинет министра за иновације и технолошки развој: https://inovacije.gov.rs/

Спутњик интервју Технограм Дејан Масликовић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала