Због пандемије највећа криза туризма у Црној Гори од распада Југославије

© Flickr / Aleksandr ZykovСвети Стефан, Црна Гора
Свети Стефан, Црна Гора  - Sputnik Србија
Пратите нас
Криза изазвана појавом коронавируса задаће озбиљан ударац стратешком сектору црногорске привреде – туризму, можда најтежи од распада Југославије. Иако је Влада донијела низ мјера за ублажавање последица епидемије међу њима нема ниједне која би се директно тицала туризма, иако он чини 25 одсто БДП-а и доноси више од милијарду евра прихода годишње.

Међу економским мјерама донетим у Црној Гори у циљу „олакшавања живота грађанима и помоћи привреди у вријеме пандемије коронавируса“ су засад одлагање кредита на три мјесеца и одлагања уплата на порезе и доприносе на зараде за поменути тромјесечни период.

У међувремену, мјере како би се спријечило ширење вируса попут затварања границе, хотела, авио и унутрашњег саобраћаја, али и обавезног држања социјалне дистанце - учиниле су да групни аранжмани који су кључни за туризам у предсезони масовно буду отказани, јер тада госте углавном организвано доводе тур-оператори. 

Највећа криза од распада бивше Југославије

Због свега, извјесно је да туристичке претсезоне у Црној Гори неће бити, док у међувремену радници у овој стратешкој привредној грани упозоравају да „криза са корона-вирусом разара црногорски туризам“, те да је у питању „највећа криза од распада бивше Југославије и ратова деведесетих година“.

Оно што је, чини се, за сада од свега најгоре, јесте чињеница да влада огромна неизвјесност, па из Националне туристиче организације (НТО) поручују да ће највећи изазов бити мјесеци пред нама - а посебно јул и август када се од туризма генерише највише промета, те да ће бити теже амортизовати евентуани пад у шпицу туристиче сезоне, него у претсезони.

Из НТО су такође објаснили и да главна сезона у Црној Гори, која обухвата мјесеце - јул, август и септембар, чини 67 одсто укупних годишњих прихода од туризма, као и да је важно да до тада дође до стабилизације ситуације.

Веома тешка наредна три мјесеца, сектор туризма биће разорен

Консултантска фирма из Подгорице Фиделити консалтинг (Fidelity consulting) саопштила је да ће према анализи коју су урадили на основу узорка од 292 компаније које послују у индустрији хотела и сличног смјештаја у Црној Гори са приходима преко 10.000 евра, ова индустрија у 2020. години претрпјети озбиљан ударац.

© PixabayПрема анализи урађеној на основу узорка од 292 компаније које послују у индустрији хотела и сличног смјештаја у Црној Гори са приходима преко 10.000 евра, ова индустрија у 2020. години претрпјети озбиљан ударац.
Због пандемије највећа криза туризма у Црној Гори од распада Југославије - Sputnik Србија
Према анализи урађеној на основу узорка од 292 компаније које послују у индустрији хотела и сличног смјештаја у Црној Гори са приходима преко 10.000 евра, ова индустрија у 2020. години претрпјети озбиљан ударац.

„Наиме, приходи ових компанија у 2018. години су износили 291,5 милиона евра, док су забиљежили губитак од 3,2 милиона евра. Како су трошкови плата у овој индустрији 25 одсто у укупном приходу, то значи да су трошкови плата 72,8 милиона евра за око 6.000 људи запослених у овој индустрији“, појашњавају из Фиделити конслатинга.

Ако је вјеровати изјави гувернера Централне банке Црне Горе Радоја Жугића, да ће црногорски туризам, у случају да криза потраје 60 дана, забиљежити пад од чак 90 одсто, из ове консултантске куће упозоравају и да то значи да ће приходи компанија које послују у индустији хотелског и сличног смјештаја у 2020. години износити свега 29,2 милион евра, што по њима значи да ће –  индустрија туризма „бити разорена у 2020. години“, те да ће од 6.000 запослених велика већина остати без посла.

„На крају, не треба бити превише паметан да би се закључило какви су негативни мултипликативни ефекти оваквог пословања на сектор туризма и путовања у коме директно ради око 15.000 људи , а индиректно око 36.000 људи“, закључују из Фиделити консалтинга, уз напомену да је према Свјетском савјету за туризам и путовања, у нормалним околностима за опоравак дестинације потребно око 10 мјесеци, а да ће, како су у питању ванредне околности, опоравак дестинација трајати дуже.

За сада на друштвеним мрежама покренута је нефомална акција која позива да грађани покажу солидарност према онима који биљеже тешке губитке, а апел се односи на то да треба годишњи одмор проводити у Црној Гори, попуњавати смјештајне капацитете унутар земље, одлазити у домаће ресторане и куповати домаћу храну, те трговати домаћу робу и намирнице.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала