Путиново обраћање нацији: Важан је сваки живот, а не статистика

© Sputnik / Михаил Голенков / Уђи у базу фотографијаЕмитовање апела председника Русије Владимира Путина грађанима због ситуације са вирусом корона
Емитовање апела председника Русије Владимира Путина грађанима због ситуације са вирусом корона - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Путинове антикризне мере донете због претње вируса корона руски експерти оцењују као поруку нацији која гласи – важан је сваки живот, а не статистика, али и као позив на консолидацију и солидарност свих снага у борби против вируса. Мере су врло озбиљне и усмерене у три правца – за обезбеђење подршке руској економији, предузећима и грађанима.

Путиново обраћање нацији – у правом тренутку

Мере које се тичу привреде су правовремене и подразумевају одлагања плаћања пореза и доприноса, као и давање државних гаранција које ће помоћи да привреда функционише. Путинова одлука о смањењу премије осигурања за плате веће од минималне зараде тумачи се не само као подршка малом и средњем предузетништву, него и као заштита права свих грађана Русије.

„То су апсолутно правовремене мере и по мом мишљењу, а то се пре свега односи на подршку предузећима, привредним субјектима. Веома добра, исправна мера је смањење стопе премије осигурања на 15 одсто – то је прави подстицај за повећање плата становништва. То даје подршку становништву у условима када им приходи падају због пада радне активности... Пре свега, то ће бити подршка породицама са не баш високим примањима“, рекао је Сергеј Бодрунов.

Под претпоставком да ће доћи до продубљивања кризе и најгорег сценарија, експерти указују на то да ће највеће проблеме у том случају имати мале и средње компаније из сфере туризма, угоститељства, мање транспортне компаније и продавнице. Због тога је пореско и кредитно одлагање веома важно за њихово пословање, и то не на месец дана, већ на дужи период. У складу са тим, одлука да се предузећима одложи плаћање пореза на шест месеци (осим ПДВ-а) сматра се важном мером подршке.

Руски председник Владимир Путин посети је болницу у Комунарки, - Sputnik Србија
Путин у заштитном оделу у посети болници /видео/

Гласање о уставним променама

Јасно је да је питање гласања о уставним изменама планирано за 22. април, за многе озбиљно и важно, али здравље Руса је већи приоритет државе и с тим у вези руски председник је донео веома одговорну одлуку да то гласање буде одложено, каже за Спутњик руски политиколог Игор Шатров.

„Стручњаци говоре о томе да би врхунац епидемије корона вируса у Русији могао да буде половином априла и очигледно то морамо прихватити као неизбежни фактор који утиче на здравље грађана. Стога је Путин донео једину исправну одлуку у овој ситуацији“, сматра аналитичар.

Шатров додаје да тренутно нема алтернативе када је реч о гласању за уставне измене и искључује могућност гласања преко интернета.

„Нису сви региони Русије спремни да спроведу гласање путем интернета. Треба створити једнаке услове за све, па ако се једном региону пружи прилика да гласа путем интернета, док други нема таквих могућности, то ће значити да нисмо створили једнак приступ изборним правима грађана. Дакле, за сада се та опција не може односити на целу Русију. Могуће је да ће тако бити у будућности. Можда се следећи председнички избори, ако се тако жели, могу одржати и у овом формату“, сматра Шатров.

Према његовом мишљењу, датум гласања о уставним изменама зависиће од тога колико брзо ће бити сузбијена пандемија коронавируса.

Јалта - Sputnik Србија
Путин забранио странцима да купују земљу на Криму и у Калињинграду
„Динамика ширења епидемије се оцртава, али није најјаснија. Све ће зависити од тога како се епидемија развија. Ако сценарио буде добар, Дан Русије, 12. јун, могао би да буде дан за гласање. Имало би смисла да се на рођендан нове Русије гласа за измену Устава“, сматра експерт.

Конкретне мере подршке

Генерално, све конкретне мере за борбу против претње ширења вируса корона које је руски председник предложио веома су обимне – социјални пакет измена укључује индексацију пензија и накнада, циљану социјалну подршку и обавезу државе да пружи приступачну и квалитетну медицинску негу грађанима.

Стручњаци су се такође запазили да је говор он био садржајан, испуњен конкретним предлозима и важним препорукама, а истовремено пун поверења, смирен и без сувишних речи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала