Епископ ваљевски Милутин и још двојица свештеника заражени вирусом корона

© Фото : eparhijavaljevska.rsЕпископ ваљевски Милутин
Епископ ваљевски Милутин  - Sputnik Србија
Пратите нас
Епархија ваљевска саопштила је да је код Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Милутина, као и још двојице свештенослужитеља те епархије, потврђено присуство вируса корона.

Они се тренутно налазе у КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ у Београду.

„Епископ Милутин је коронавирус задобио тако што је као вредни пастир ходио и служио у својој Епархији, онако како већ више од пола века служи Богу и роду“, каже се у саопштењу Епархије ваљевске.

Епархија ваљевска наводи и да су се појавиле неистините и злонамерне тврдње о узроку појаве вируса корона у граду Ваљеву, које на, како оцењују, најсрамнији начин повезују и самог Епископа са том чињеницом.

Из Епархије ваљевске одбацују наводе да је један од узрока појаве вируса корона у Ваљеву „скорашња посета једног свештеника из Италије Епархији ваљевској”.

Истиче се да никаква делегација, никакви свештеници, ниједан верник или било која особа из Италије или било ког другог кризног подручја на свету није у последње време била у посети Епархији ваљевској.

„Епископ Милутин, као и сви свештеници Епархије ваљевске, у последњих неколико месеци нису путовали ни у једно кризно подручје на свету које је заражено коронавирусом“, каже се у саопштењу.

Све активности које је, као Архипастир своје епархије, епископ Милутин вршио, служећи и вршећи канонске посете у Епархији, везане су искључиво за период пре било каквих мера које је донела Влада Србије, а односе се на ограничено кретање, односно у исто време када су на пример, градски оци били веома активни у предизборној кампањи, пре појаве било каквих симптома болести, додаје се у саопштењу.

Патријарх српски Иринеј на прослави Дана Републике Српске, Бањалука, 09.01.2020. - Sputnik Србија
Патријарх Иринеј наложио свештенству: Поштујте мере Владе
„Од тренутка проглашења ванредног стања, епископ Милутин ни за један метар није напустио седиште Епархије ваљевске и од почетка је поштовао правила самоизолације, одговорно дајући пример свим свештеницима и верницима“, поручују из епархије.

Како се наводи, епископ Милутин је први у Српској Православној Цркви донео одлуку о прекиду освећења домова пред празник Васкрса (свећење васкршње водице), имајући у виду информацију да се у Ваљеву појавио вирус и старајући се и на тај начин да се спречи ширење заразе.

Епархија ваљевска најављује и подношење кривичних пријава уколико се настави „медијска хајка против Епархије ваљевске и њеног епархијског архијереја и свештенства“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала