И Америка сита и Курти на броју

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIСкупштина непризнате републике Косово
Скупштина непризнате републике Косово - Sputnik Србија
Пратите нас
Америка је успела да скине Аљбина Куртија са власти, Курти наставља технички да влада, а не мора да доноси крупне одлуке - да започиње преговоре, укида таксе, уводи ванредно стање, Иса Мустафа и Хашим Тачи су изгурали своје... Као да су у Приштини у једном дану сви победили – Америка сита, Курти на броју.

Посланици косовске скупштине са 82 гласа за изгласали су неповерење влади коју је водио Курти, 32 посланика било је против и један је уздржан. У сали је било 117 посланика.

Какав сценарио сада може да се очекује, да ли су реалнији избори или нова влада, колико се још одлаже укидање такси и преговори са Београдом… Много је отворених питања, а и Косовом се шири коронавирус.

Америка победила, Курти није изгубио

Аналитичар др Јелена Вукоичић сматра, ипак, да међу Албанцима не види победника у свему што се издешавало:

“Једино Америка може да буду победник јер је апсурдно да се размишља да на Косову може било шта да се деси, а да то не буде вољом Вашингтона. Они су на крају Косово као такво и створили и они тамо имају главну реч. То да Курти може да буде изнад њих је смешно,“ верује Вукоичић.

Илузија је да неко од косовских политичара може да делују како хоће, то јест без америчког благослова. Курти може да се понаша као да има такву жељу али то је далеко од реалности.

Наша саговорница не мисли да су избори сада решење због корона кризе у свету.

„Ситуација у Приштини је врло конфузна и мислим да нико не може да претпостави како ће се све одвијати и у ком правцу. Чињеница је, кад нема владе, а самим тим ни одговорности, ситуација на трену је мање стабилна и безбедна. Тренутно делује да ће стање постати напетије него пре рушења Куртије владе јер је политичка сцена  у некој врсти ванредног стања што може да створи мање инциденте,“ напомиње она.

Курти, једноставно, није послушао Америку и моћне земље света, и сасвим је могуће да Косово уместо избора за две недеље има нову владу коју ће водити Демократски савез Косова, оцена је у косовским медијима.

И политиколог са Косова Стефан Филиповић верује да постоји могућност да се мандат додели Иси Мустафи, како би се избегли избори. То би, додаје он, морао да одлучи Уставни суд Косова, па да се све изгласа у Скупштини где би могао да настане проблем.

Техничка влада годину дана?

„Вљоса Османи из ДСК је била против смене Куртија. Она вуче више од сто хиљада гласова само на своје име и могуће је да је део ДСК следи у Скупштини, што значи да предлог да Мустафа буде нови премијер можда не би тако лако прошао“ каже Филиповић.

Постоји и могућност да Тачи поново понуди мандат „Самоопредељењу“ што произилази из Устава Косова. То би значило да, уколико Курти опет обезбеди већину, то јест, 61 посланика од 120 могао би поново да формира владу. А с обзиром на став Вљосе Османи, додаје наш саговорник све је могуће.

„Цела ова процедура није временски ограничена. Уколико се не деси да Курти поново формира владу, постоји могућност да се направи коалиција од других странака. Уколико би то све пропало, онда остаје расписивање општих ванредних избора“ додаје Филиповић.

За сада, нема објективних услова за нове изборе због панде-мије корона-вируса и техничка влада Аљбина Куртија могла би да функционише још најмање годину дана.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала