Земље Г20 улажу пет билиона долара за спас светске економије

© AP PhotoПредседник Европског савета Шарл Мишел током видео-конференције са лидерима земаља-чланица Г20
Председник Европског савета Шарл Мишел током видео-конференције са лидерима земаља-чланица Г20 - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Лидери земаља-чланица Г20 усвојили су документ након самита о вирусу корона, у којем се наводи да ће Г20 уложити пет билиона долара у светску економију за превазилажење финансијских последица пандемије вируса.

У завршном документу наводи се да ће министри финансија и гувернери централних банака земаља Г20 развити акциони план за борбу против последица вируса корона.

Земље Г20 обећале су да ће предузети колективне мере за подршку светске економије. У завршној изјави усвојеној након састанка наводи се и да ће се за Светску здравствену организацију издвојити средства за борбу против вируса корона. Државе-чланице Г20 такође су позвале и друге земље  и међународне организације да учине то исто.

„Такође се обавезујемо да ћемо добровољно издвојити средства за Фонд за реаговање СЗО на КОВИД-19, фонд Коалиције за спремност за епидемије и организацију 'Гави', Савезу за вакцине. Позивамо све земље, међународне организације, приватни сектор, добротворне организације и приватна лица да допринесу овим напорима“, истиче се у документу.

Земље Г20 уложиће пет билиона долара у светску економију за превазилажење финансијских последица пандемије вируса корона, истиче се у заједничкој изјави.

Г20 је, такође, спремна да учини све што је потребно за превазилажење ове пандемије, заједно са Светском здравственом организацијом (СЗО), Међународним монетарним фондом (ММФ), Светском банком, Уједињеним нацијама (УН) и другим међународним организацијама“, наводи се у изјави.

У заједничкој изјави се наглашава да су земље „одлучне да не жале никакве напоре“ како би се заштитили животи, сачувала радна места и приходи људи, пружила помоћ свим земљама којима је потребна подршка.

„Обавезујемо се да ћемо учинити све могуће и искористити сва доступна политичка средства како бисмо минимализовали економске и социјалне губитке због епидемије, обновити глобални раст, очувати стабилност на тржишту и појачати способност ка обнављању“, додаје се у изјави

Снага и обим заједничког финансијског одговора на ефекте пандемије поставиће светску економију на ноге, истиче се у документу.

Данас је одржан први у историји виртуелни самит Групе 20 најразвијенијих земаља (Г20) посвећен мерама борбе против пандемије коронавируса. Он је подразумевао да лидери свих 20 земаља учествују у онлајн конференцији из својих канцеларија уз симултане преводиоце.

Председник Русије Владимир Путин учествовао је у самиту из своје канцеларије у резиденцији у предграђу Москве. Сам разговор лидера био је затворен за јавност.

Светска здравствена организација прогласила је 11. марта епидемију новог вируса корона КОВИД-19 за пандемију. Према најновијим подацима у света је заражено више од 490 хиљада људи, од којих је више од 22 хиљадe умрло.

Пратите на Спутњику најновије информације о пандемији вируса корона КОВИД-19.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала