Немир, круже црне вести, прети блокада: Како је баш Ваљево постало велико жариште короне у Србији

© Фото : DjordjeDjokovicПразан трг у Ваљеву због коронавируса
Празан трг у Ваљеву због коронавируса - Sputnik Србија
Пратите нас
У Ваљево је коронавирус ушао преко човека који је у фебруару био у Аустрији, а по повратку боравио на прослави једне ваљевске фирме у месту Лелић која је одржана крајем месеца. Тек 14. марта његов тест се показао позитивним, али је тада већ било касно, па је Ваљево тренутно једно од највећих жаришта у Србији.

Новинарка ваљевских интернет новина „Колубарске“ Дарија Ранковић, каже за Спутњик да Ваљевци оцењују свој град највећим жариштем вируса КОВИД-19  у земљи, јер према последњим подацима и 46 заражених у односу на мали број становника, он то и јесте.

Након изјаве председника Србије Александра Вучића о томе да је Ваљево једно од жаришта вируса корона и најави могућег затварања града по узору на кинески модел, према сведочењу наше саговорнице, у овом граду се од раног јутра прича како ће постати српски Вухан. Ваљевци страхују да ће бити у карантину, да неће бити дозвољен ни улазак ни излазак из града, што већину плаши и прави неки немир.

Гост из Аустрије унео вирус у Ваљево које је постало жариште

„Испоставило се да је на тој прослави која је организована у једном етно ресторану у селу Лелић био један гост који је био заражен коронавирусом, али он то није знао. Неколико дана пре те прославе се вратио из Аустрије са службеног пута. На граници га нико није прегледао нити упутио да иде у изолацију или да се јави здравственој установи. Десетак дана након те прославе је завршио у Дому здравља, а потом и на пулмологији Ваљевске болнице, да би 14. марта стигла потврда да је позитиван на коронавирус“, прича нам новинарка „Колубарских“.

Последице ове прославе су се одразиле на запослене у две највеће здравствене установе у Ваљеву, Дому Здравља и Ваљевској болници, због тога што је овај пацијент не знајући да има вирус „прошетао“ њиховим просторијама. На прослави је такође присуствовао и један свештеник чија блиска рођака ради у Заводу за јавно здравље, па је преко њега и она пренела вирус на своје колеге.

© Фото : DjordjeDjokovicПоследице прославе у Лелићу јесу заражени медицински радници у Ваљеву
Немир, круже црне вести, прети блокада: Како је баш Ваљево постало велико жариште короне у Србији  - Sputnik Србија
Последице прославе у Лелићу јесу заражени медицински радници у Ваљеву

Супруга власника фирме која је организовала прославу у Лелићу је докторка запослена у Дому здравља, па је према речима наше саговорнице и у овој установи ситуација тешка с обзиром на заразу међу медицинским особљем. Не раде, како каже, одељење медицине рада, док по неколико тимова не ради ни у хитној помоћи ни на осталим одељењима, и то је оно што је велики проблем у Ваљеву.

Крушик неће радити од следеће недеље

Наша саговорница сматра да би фабрика Крушик која броји више од 3200 запослених, као и италијанска фабрика Вали требало да буду затворене како би се сузбила епидемија коронавируса. Фабрика Горење је затворена пре десетак дана по наредби власника да сва европска постројења престану са радом.

© Фото : DjordjeDjokovicГрађани Ваљева поштују мере против ширења коронавируса
Немир, круже црне вести, прети блокада: Како је баш Ваљево постало велико жариште короне у Србији  - Sputnik Србија
Грађани Ваљева поштују мере против ширења коронавируса
„О Крушику је јуче подигнута да тако кажем мала револуција када се градом проширила још незванична информација, да је Ваљевац који је у среду преминуо, а имао 61 годину и био радник Крушика, наводно оболео од коронавируса јер је био у контакту са оболелим свештеником који је био на прослави у Лелићу и који је такође оболео. Када је тај радник преминуо, а радио је у ковачници Крушика, она је затворена и неће радити до 6. априла. Холдинг компаније још ради, и како су ми рекли, само да се заврше још неки послови, па ће највероватније од следеће недеље цео Крушик бити затворен“, преноси Ранковићева за Спутњик.

Само да се епидемија заустави

Проблем у Ваљеву поред „нулте“ прославе, јесу и многе друге које су одржане крајем прошлог и почетком овог месеца.
Ваљевци су до сада ушли у рутину и организовали своје животе у складу са мерама против ширења коронавируса. Продавнице у граду су добро снабдевене и у случају затварања града снабдевеност неће представљати проблем.

„Ваљевцима је важно да се ова епидемија заустави, и не питају, да се тако изразим, колико кошта, спремни су на сваку меру и сваку одлуку, само да се епидемија заустави и да не буде толико оболелих. И наравно, пре свега, да што мање буде преминулих“, закључује наша саговорница.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала