Почео први у историји виртуелни самит Г20

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин учествује на виртуелном самиту Г20
Руски председник Владимир Путин учествује на виртуелном самиту Г20 - Sputnik Србија
Пратите нас
Почео је први у историји виртуелни самит Групе 20 најразвијенијих земаља (Г20) посвећен мерама борбе против пандемије коронавируса.

Виртуелни самит подразумева да лидер свих 20 земаља посматрају онлајн конференцију из својих канцеларија уз симултане преводиоце.

Ове године самитом председава Саудијска Арабија, услед чега је краљ Салман бен Абдел Азиз ел Сауд први имао реч.

„Спроводимо овај сусрет јер желимо да покажемо одговорност будући да представљамо 20 најразвијенијих економија света и боримо се против коронавируса. Неопходно је да предузмемо одлучујуће мере на различитим нивоима“, рекао је он.

Путин учествује на самиту Г20

Руски председник Владимир Путин прикључио се виртуелном самиту Г20 из своје канцеларије у резиденцији Ново-Огарево, а поред њега у канцеларији председника су и министар финансија Русије Антон Силуанов и представница Русије при Г20 Светлана Лукаш.

Како преносе медији, на столу пред Путином стоји огромна црвена фасцикла, али није познато шта се у њој налази.

Како је раније најавио портпарол Кремља Дмитриј Песков, данашњи самит Г20 биће затворен за медије, а очекује се да ће на крају састанка бити усвојена заједничка декларација.

Ко све учествује у самиту Г20

Поред Г20, на самиту учествују и Шпанија, Јордан, Сингапур и Швајцарска. Такође, Вијетнам представља земље Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН), Јужноафричка република заступа и Савез афричких земаља, док УАЕ заступа интересе Савета за сарадњу арапских земаља Персијског залива. Истовремено, Руанда заступа интересе Новог партнерства за развој Африке.

Присутне су и међународне организације као што су Уједињене нације, Светска здравствена организација, Светска трговинска организација, Светска банка, Међународни монетарни фонт и друге.

Нико до сада није могао да прецизира какве ће мере бити предложене на самиту, иако се претпоставља да ће највише речи бити управо о плану борбе против коронавируса, али и о економским последицама ове пандемије по свет.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала