Потпуна изолација и сузавци: Како се свет бори против пандемије /видео/

© Sputnik / Alessandro Rota / Уђи у базу фотографијаЖена са маском на пустим улицама Италије
Жена са маском на пустим улицама Италије - Sputnik Србија
Пратите нас
Пандемија вируса корона натерала је скоро цео свет у карантин. На планети је до сада од вируса корона оболело 472.499 људи, а државе предузимају различите ванредне мере како би изашле на крај с опасном заразом, преноси телевизија „Звезда“.

И даље је најтежа ситуација у Италији, где су у последњих 24 часа умрле 683 особе, док је укупан број жртава пандемије у земљи 7.500. То значи да је свака трећа особа, која је преминула од вируса короне - Италијан.

Док се број заражених вирусом корона у свету ближи бројки од пола милиона, шеф Светске здравтсвене организације (СЗО) Тедрос Гебреисус је констатовао да је човечанство пропустило шансу да избегне пандемију. Према његовом мишљењу, требало је активно деловати још пре месец дана да би се епидемија сузбила у корену. Сада само преостаје да се преудзму ванредне мере.

У Француској је у борби против вируса корона званично укључена војска, која ће помагати становништву. Француски лидер Емануел Макрон обећао је лекарима милијарде евра за модернизовање болница, истина, након завршетка пандемије. Французима сада само преостаје да се моле за здравље оболелих и да оплакују преминуле. Широм целе земље увече звоне црквена звона, пише „Звезда“.

У Кенији, као и у Француској, укључена је војска. У граду Кисуму били су чак принуђени да употребе сузавац како би затворили пијацу и натерали трговце и купце да оду кући у карантин.

Пооштроене су мере и у Јерменији, где је од среде на снази општа мера самоизолације. Поштовање карантина контролише полиција на оклопним возилима.

А у Индији полиција је натерала лица која су кршила мере карантина да раде чучњеве и притом понављају: „Не мислим о другима, али нећу се више тако понашати“.

У САД се за сада не предузимају такве мере, али је ситуација сваким даном све тежа. Када је реч о брзини ширења болести, САД престижу све остале земље. Епицентар пандемије је у Њујорку.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала