Путин на самиту Г20: Увести мораторијум на санкције земљама погођеним пандемијом

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин на видео-самиту Г20
Председник Русије Владимир Путин на видео-самиту Г20 - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин позвао је лидере Г20 да уведу мораторијум на различита ограничења за земље које су највише погођене вирусом корона.
„Много се сада говорило о потребама за обезбеђивање ланаца испорука. То је свакако, важно. Али једнако је важно током периода кризе створити такозване зелене коридоре, ослобођене од трговинских ратова и санкција, за међусобне испоруке лекова, хране, опреме и технологија“, нагласио је Путин током виртуелног самита Г20.

Путин је истакао да би „у идеалном случају“ земље Г20 „требало да уведу заједнички мораторијум на ограничења за основне производе, као и финансијске трансакције за њихову куповину“. „Пре свега, говорим о земљама које су највише погођене пандемијом“, додао је руски лидер.

„На крају крајева, ради се о животима људи, то је чисто хуманитарно питање. Ова питања не треба да буду политичка”, додао је он.

Путин је истакао и да земље не могу себи да приуште да се понашају по принципу „свако за себе“, јер ће криза неминовно оставити свој дугорочан траг на глобални развој.

Он је додао да је државама-чланицама Г20 потребан заједнички план подршке економијама у условима пандемије вируса корона.

„Свима нама (чланицама Г20) потребан је заједнички акциони план за стабилизацију ситуације, подршку нашим економијама и успостављање поверења на светским тржиштима“, рекао је Путин у свом говору на самиту Г20 који је одржан данас у облику видео-конференције.

Путин је предложио да се размисли о стварању специјалног фонда под окриљем ММФ-а, који би се финансирао средствима централних банака, а затим дати право сваком члану ММФ-а да позајмљује средства из датог фонда пропорционално његовом уделу у светској економији дугорочно са нултом стопом. 

Он је истакао да би заједничка истраживања свих земаља Г20 могла озбиљно да убрзају развој вакцине и лекова против коронавируса.

Руски лидер закључио је да је међу земљама потребна редовна размена информација о развоју пандемије и мерама које се предузимају за њено сузбијање.

Данас је одржан први у историји виртуелни самит Групе 20 најразвијенијих земаља (Г20) посвећен мерама борбе против пандемије коронавируса. Он је подразумевао да лидери свих 20 земаља учествују у онлајн конференцији из својих канцеларија уз симултане преводиоце.

Председник Русије Владимир Путин учествовао је у самиту из своје канцеларије у резиденцији у предграђу Москве. Сам разговор лидера био је затворен за јавност.

Светска здравствена организација прогласила је 11. марта епидемију новог вируса корона за пандемију. Према најновијим подацима у света је заражено више од 490.000 људи, од којих је више од 22.000 умрло.

Пратите на Спутњику најновије информације о пандемији вируса корона КОВИД-19.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала