Српски епидемиолог појаснио да ли се вирус корона преноси преко одеће

© Flickr / Daniela VladimirovaВеш на жици
Веш на жици - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор Клинике за инфективне и тропске болести у Београду Горан Стевановић рекао је да се вирус корона не може директно пренети преко одеће и додао да одећу особа заражених корона вирусом не треба посебно третирати већ опрати на уобичајен начин.

Стевановић је казао да је вирус корона релативно слаб у спољашњој средини, али да је могућа контаминација одевних предмета и косе.

„Али се вирус тако не може директно пренети, углавном захтева додатну контаминацију руку, па да пређе на слузнице очи, носа и уста“, рекао је Стевановић одговорајући на питања новинара на конференцији о ситуацији са вирусом корона.

Како је објаснио, особа може да се зарази уколико свеже контаминирану површину са одеће дотакне рукама или ако, на пример, контаминираном рукавицом протрља око што је, каже, чест пут преноса вируса код здравствених радника у случају да се не поштују правила облачења заштитне опреме.

„У реалним околностима тај пут преноса нема претерани значај“, рекао је Стевановић, преноси Таннјуг.

Додао је да грађани често питају да ли је потребан посебан третман одеће особа које су заражене Ковидом 19 и навео да је довољно опрати одећу у веш машини на уобичајен начин.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала