Капетан Драган из хрватског затвора у карантин у Србију

© AP PhotoКапетан Драган
Капетан Драган - Sputnik Србија
Пратите нас
Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган сутра ће напустити затвор у Хрватској, али ће по доласку у Србију морати у карантин због пандемије коронавируса.

Ову вест је потврдио Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац који је у изјави Срни рекао да  све што је било испланирано у вези његовим доласком пореметила ситуација условљена вирусом корона, те да ће он вјероватно бити обухваћен мерама као и сви остали српски држављани који се враћају из иностранства.

"Судбина се поиграла с њим да након затвора у Аустралији и Хрватској мора поново у једну врсту изолације, без слободе кретања. Не знам никога у Хрватској, ни од Срба, ни од Хрвата, да је одслужио целу казну. Он је издржао 13,5 година колико му је и пресуђено. Није имао срећу да изађе након две трећине и сада опет иде у изолацију и то је потпуно извесно. Не знамо где ће и колико дана ће то бити. Вероватно до 28 дана", рекао је Штрбац.

Он је навео да га бројни Васиљковићеви саборци и пријатељи зову за информацију о доласку у жељи да му организују дочек, али да је то у овим околностима неизводиво.

"Све ограничава и мера ванредног стања. Ништа од тога неће бити за сада, али биће времена за све када прође и када се изборимо са овим вирусом", рекао је Штрбац.

© AFP 2023 / ERIC CABANISКапетан Драган
 Капетан Драган из хрватског затвора у карантин у Србију  - Sputnik Србија
Капетан Драган

Он је навео да, иако Васиљковић сутра напушта затворску ћелију, још постоје неки поступци у његовом случају.

"То је тужба пред Уставним судом Хрватске, где се покушава оспорити ова пресуда коју је он већ одлежао. Ако се одбије та тужба, постоји још један правни лек, а то је тужба на Европском суду за људска права где се може доказивати да су му прекршена права гарантована Конвенцијом о људским правима", рекао је Штрбац.

Он је додао да је ту и поступак пред УН.

"Када је он изручен, онда је адвокатски тим поднео тај захтев. О њему још није одлучивано, а требало би једног дана да се одлучи позитивно или негативно", рекао је Штрбац.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала