Америком се шири вирус отпуштања и наоружавања

© REUTERS / GAVINO GARAYПразне полице у продавници у Вашингтону
Празне полице у продавници у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Корона се шири Америком, после прве недеље панике кренула је борба против вируса, истовремено, људи се отпуштају са посла, али и масовно наоружавају као током сваке кризе, а Трампу расте популарност у предизборној кампањи због лидерског вођства.

Стање у САД поводом епидемије коронавируса варира од града до града и од државе до државе, али највише погођени епидемијом су Њујорк (и град, и држава) и Калифорнија, каже политички аналитичар и директор Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић. Као и свему другом, Америка обилује специфичностима када је реч и о актуелној епидемији.

Њујорк је епицентар ширења коронавируса и, због наглог повећања заражених у јавности влада уверење да се у том граду и држави бије главна битка против епидемије у САД.

На болнице и институције у Њујорку притисак ствара чињеница да се број заражених дуплира на свега три до четири дана, описује Кесић ситуацију у Њујорку. Друго кључно жариште је Калифорнија, где се вирус такође шири брже него што је очекивано.

„Генерално, ситуација је много стабилнија него пре недељу дана, када је владала велика паника. Иако бројеви, и заражених, и смртних случајева расту, сада нема оног осећаја хистерије и панике која је била присутна у јавности. Људи се навикавају на нове мере које су уведене на локалном нивоу, од стране савезних држава и савезне владе. све је затворено, осим самопослуга и нужних делова привреде“, каже Кесић.

У Америци хумана отпуштања и традиционално наоружавање

Највећи број људи не може да ради од кућа, а велики број њих губи послове, додаје наш саговорник. Радници у авиотранспорту, на аеродромима или ресторанима немају могућности да раде од куће и остали су без посла. Парадоксално, али радници отказе добијају из хуманих разлога, каже Кесић.

„Многи на то гледају као на неку врсту себичлука и, у моменту кризе неку врсту издаје. Али, искрено говорећи, то је хуманије него да су их послали на принудни одмор зато што радници под отказом имају право да траже бенефиције од социјалних институција и да добијају средства из фондова. Да су их послали на принудни одмор, не би имали то право“, објашњава наш саговорник.

Након што је Сенат изгласао пакет мера економске помоћи, ситуација се стабилизује, додаје. Прва од тих мера подразумева повраћај средстава сваком порезнику који је прошле године платио порез. Економска ситуација је алармантна, али за сада стабилна, оцењује Кесић.

Раст продаје оружја у првим данима епидеије коронавируса Кесић објашњава америчком традицијом – кад год је у најави криза, Американци се наоружавају.

„То показује и колико су људи несигурни. Када је ванредно стање, свако у глави има идеју да ће морати да брани своје домаћинство и породицу. Људи набављају оружје зато што мисле да су сви око њих наоружани и не би хтели да остану без наоружања у оваквој ситуацији. Не видим да је то нешто специфично везано за кризу коју је изазвао коронавирус. То је, нажалост, природно у овом друштву. То видимо и када је политика у питању. Када год се најаве неке нове, ригорозније мере буде навала на продавнице оружја и муниције“, објашњава Кесић.

Епидемија као прилика за рушење Трампа    

За сада, одлагања председничких избора у САД, који би требало да се одрже 3. новембра, према Кесићевим речима, нема. Међутим, ситуација је, како каже, занимљива, јер демократе и сви други противници председника Трампа гледају на епидемију коронавируса као на прилику да оборе Трампа са власти и загарантују победу демократском кандидату.

Међутим, у последње две недеље, Трампова популарност, оцењује Кесић, поново је порасла.

„Људи имају поверење у начин на који он предводи борбу против епидемије и имају поверење у то да људи у његовом окружењу знају шта раде и да су способни да се изборе са овим изазовом“, каже Кесић.

Председник и његов тим констатно су присутни у јавности и уливају поверење у јавности, упркос Трамповим контроверзним изјавама. Међутим, комбинација председника који се грађанима обраћа језиком који је разумљив свим грађанима и компетентних чланова његовог тима чини да Трамп задобија поверење већине, Кесићево је уверење.

Други кључни фактор који утиче на Трампову популарност је тај што је он врло брзо схватио да борбу треба водити и на другом, економском фронту.

„У суштини, то што је гурао, и Конгрес, и све друге институције да брзо реагују и стабилизују економију, да брзо створе перцепцију да ће држава имати снаге да се избори са економским последицама епидемије такође је помогло да људи и даље имају поверење у његово лидерство“, каже Кесић.

Ова два фактора показују једну од основних Трампових особина – да из сваке кризе изађе ојачан. Међутим, ако би криза потрајала, могла би да се негативно одрази на популарност америчког председника и његово позиционирање пред изборе.

Бајден показује да га је прегазило време

Највероватнији Трампов противкандидат, Џо Бајден, има тешкоће да постане релевантан. Он, како Кесић каже, не може да нађе своје место и прикаже се као одлучан лидер.

„Када се појављује, често се збуни, има проблеме да се јасно изражава и, на неки начин, само потврђује да је његово време можда прошло. Тако имамо два супротстављена имиџа – једног човека који као лидер показује да може да изађе много популарнији него што је био чак и из ове, врло тешке ситуације и његовог противника који због тога што више нема великог простора, јер више нема дебате, има тешкоће да остане релевантан“, каже Кесић.

Једно од кључних питања, око којега су подељени и јавност, али и здравствени стручњаци је Трампов став да ванредна ситуација треба да се оконча најкасније до почетка маја. Мејнстрим медији и Трампови противници овај његов став користе како би грађанима улили страх да ће мера укидања ванредне ситуације између 12. априла и 1. маја само повећати број жртава.

Све зависи колико ће држава имати капацитета да субвенционише мали и средњи бизнис и незапослене – у случају да држава има капацитета да то ради на дужи рок, Трампу се повећавају шансе на изборима, закључује Кесић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала