„Без пипања!“ – Фолије против короне на београдским пијацама /фото/

© Sputnik / Сандра Черин„ Бајлонијева“ пијаца у време пандемије
„ Бајлонијева“ пијаца у време пандемије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Епидемија коронавируса у Србији условила је не само измену радног времена београдских пијаца, већ и другачији начин куповине. Време када смо сами могли одабрати воће и поврће најпримамљивијег изгледа је иза нас, јер су тезге обмотане ПВЦ фолијама, а продавци поручују: „Без пипања!“.

Заштитне мере на пијацама у Београду на снази су од четвртка, кажу за Спутњик продавци на пијаци „Скадарлија“, популарној „Бајлонијевој“ у Старом граду. Тако, не само што су закупци тезги у обавези да носе заштитне маске и рукавице (мада се може по који видети и без тога), већ је понуда на тезгама заштићена од додира бројних купаца провидним ПВЦ фолијама.

© Sputnik / Сандра ЧеринПијаца „Скадарлија“ у време пандемије
„Без пипања!“ – Фолије против короне на београдским пијацама /фото/  - Sputnik Србија
Пијаца „Скадарлија“ у време пандемије

Без пипања робе на пијацама – тезге заштићене ПВЦ фолијама

Саговорници Спутњика објашњавају да је овај пропис донело ЈКП „Градске пијаце Београд“ због пандемије, па је на купцима да кажу шта желе и у којој количини, а продавци ће робу одабрати, ставити у кесу и измерити.

„Народ се не буни због овог правила, али то за нас значи више посла, јер су до сада купци сами бирали шта желе и стављали у кесу. Са друге стране, продаја је повећана јер једна муштерија купује за пет или шест људи, односно за пензионере који не могу да излазе“, прича нам продавац на „Бајлонијевој“ пијаци.

© Sputnik / Сандра ЧеринПВЦ фолије на тезгама на пијаци „Скадарлија“
„Без пипања!“ – Фолије против короне на београдским пијацама /фото/  - Sputnik Србија
ПВЦ фолије на тезгама на пијаци „Скадарлија“

Цене домаће робе, каже, нису повећавали, док је јужно воће поскупело за неких десетак посто.

„У ово време мандарине и лимун и иначе нестају, па цена скаче. То се поклопило са короном, па народ мисли да су цене веће због вируса. Шта да се ради“, каже продавац уз осмех који кроз маску само назиремо.

Готово половину празних пијачних тезги наш саговорник објашњава чињеницом да је добар део закупаца, његових колега, старији од 65 година, па за њих, од како су уведене мере забране кретања – посла нема. 

© Sputnik / Сандра Черин„Бајлонијева“ пијаца - добар део тезги је празан, јер су закупци старији од 65 година
„Без пипања!“ – Фолије против короне на београдским пијацама /фото/  - Sputnik Србија
„Бајлонијева“ пијаца - добар део тезги је празан, јер су закупци старији од 65 година

Треба све спаковати пре полицијског часа

Да је промет повећан у односу на период пре проглашења пандемије сведочи и млада продавачица на једној од тезги пијаце „Скадарлија“. Робу доноси из Ритопека, а на питање како изгледа пијачни дан у време коронавируса, каже:

„Мало је напорније због полицијског часа јер треба све на време спаковати и отићи кући. Међутим, људи су постали много културнији. Траже да им ми дамо робу, не бирају, нема више претурања по роби, додиривања, ломљења. Потпуно је другачије него што је до сада било. Епидемија је међу народ увела културу“. 

И док је „Бајлонијева“ пијаца заштићена, на „Каленић“ пијаци може се видети и незаштићен део са тезгама. Иако петак није пијачни дан, на обе пијаце око поднева била је гужва, а маску је на лицу имало нешто више од половине купаца.

© Sputnik / Предраг Васиљевић„Каленић“ пијаца - део незаштићен ПВЦ фолијама
„Без пипања!“ – Фолије против короне на београдским пијацама /фото/  - Sputnik Србија
„Каленић“ пијаца - део незаштићен ПВЦ фолијама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала