Џон Саливан: Совјетски народ показао огромну самопожртвованост у Другом светском рату

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаЗаставе Сједињених Америчких Држава и Совјетског Савеза
Заставе Сједињених Америчких Држава и Совјетског Савеза - Sputnik Србија
Пратите нас
Совјетски народ показао је огромну самопожртвованост за време Другог светског рата у борби против нацистичке Немачке, изјавио је амбасадор САД у Русији Џон Саливан.

„Дан Победе је велики дан за Русију, велики дан за САД, за Велику Британију, за савезнике који су победили у тешкој борби и који су платили високу цену у Другом светском рату”, рекао је Саливан.

Он је испричао да су његови отац и брат током Другог светског рата служили у америчкој Ратној морнарици, док је стриц био део посаде на разарачу.

„Из прве руке сам слушао о великој самопожртвованости коју су показивали становници СССР-а, Руси током уништавања нацистичке Немачке. То је био велики, али страшан тријумф над Немачком, Јапаном и Италијом, који су савезници скупо платили. Победили смо као савезници и ја се надам да овај догађај можемо обележити као савезници”, нагласио је дипломата.

Џон Саливан - Sputnik Србија
Амбасадор САД позвао Русе и Американце да се уједине у борби против вируса

Он је такође додао да се много тога треба обележити у наредних неколико месеци и да има велику жељу да присуствује догађајима у Русији.

Саливан се осврнуо и на тренутне односе Америке и Русије, рекавши да ће се потрудити да побољша односе између две земље, али да га тренутно у томе спречава много изазова.

Он је истакао да су односи између Москве и Вашингтона „на најнижем нивоу од времена Хладног рата”, али да је један од његових главних задатака да те односе побољша.

„Међутим, многи изазови ометају тај циљ тренутно. Због тога правимо мале кораке напред. Из разговора са руским званичницима закључио сам да је Москва расположена за побошљање ситуације. У контакту сам са руским Министарством спољних послова како бисмо стабилизовали ситуацију у сфери билатералних односа”, истакао је дипломата.

Раније је Саливан саопштио да ће саветник председника САД за националну безбедност Роберт О`Брајан предводити америчку делегацију на на прослави 75. годишњице Победе 9. маја у Москви.

Упркос пандемији коронавируса, која је погодила и Русију, из Кремља је недавно саопштено да се парада, за сада, не отказује.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала