Кон: Ситуација десет пута боља него у Италији, епидемија тренутно под контролом

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICЕпидемиолог др Предраг Кон
Епидемиолог др Предраг Кон - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Досадашњи ток кретања говори да и те како имамо епидемију под контролом, оценили су данас епидемиолози Предраг Кон и Дарија Кисић Тепавчевић.

Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је урађен добар посао, али и упозорила да, на основу свих истраживања кривуља других земаља, у наредне две недеље треба очекивати пораст броја оболелих.

„Иако је мала шанса да се то не деси у нашој популацији, досадашњи ток кретања говори да и те како имамо епидемију под контролом“, казала је она.

Ситуација се мења из сата у сат

Она је упозорила да се ситуација мења из сата у сат и да врло лако може да се отме контроли.

Поручила је грађанима да је неопходна гвоздена воља да преузмемо пуну одговорност и да будемо пример да не мора да дође до таквих скокова како стручна литература показује.

„И те како видимо да су ефекти свих мера које смо предузели дали резултате. Ово јесу охрабрујући подаци, мада се ситуација мења из сата у сат“, нагласила је она.

Кључ је у нашем понашању и активностима, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић и додала да је право време да покажемо одлучност и одговорност према целој нашој популацији.

Десет пута смо бољи од Италије

Епидемиолог Предраг Кон казао је да имамо тренутно ситуацију која је задовољавајућа у незадовољавајућем стању.

„Улазимо у четврту недељу, 22 дан, и ако се поредимо са ситуацијом у Италији у том периоду, имамо око 10 пута мањи интензитет активности вируса и преношења. Добили смо више од недељу дана ако се поредимо са Италијом“, истакао је он.

Кон је рекао да још имамо нижи интензитет активности, троструко нижи него што је био максимум у Италији, који нисмо достигли.

„Свеукупно се налазимо у ситуацији када су пред нама две недеље које очекујемо као најтеже до сада, а за трећу која иде можемо очекивати даљи пораст и не можемо ништа тачно знати. У наредне две недеље сигурно ће доћи до пораста. Било би пријатно изненађење и мало вероватно да се то не деси“, објаснио је он.

Потребна гвоздена дисциплина

Кон је казао да улазимо у период када је потребна гвоздена дисциплина.

Он је навео да се барем у Београду у узрасту преко 65 година види да су предузете мере показале ефекат.

Са трећом недељом у свим узрастима, осим једног (узраст од 50 до 55 година), долази до смањења обољења.

„Јасно се види ефекат мера. Сада када се по природном току очекује највећи интензитет вируса очекујемо да видимо највећу ефикасност мера које се спроводе“, нагласио је Кон.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала