Коронавирус пружио Сију и Трампу прилику која се не пропушта

© AP Photo / Andy WongКина САД
Кина САД - Sputnik Србија
Пратите нас
Си и Трамп су схватили да не треба да пропусте прилику коју им је донела пандемија коронавируса да закопају ратне секире и да почну да сарађују, каже аналитичар Александар Павић коментаришући договор двојице председника да заједно раде како би победили епидемију коронвируса.

Поставља се питање да ли ова вест указује да би то могла бити најава нове позиције у односима  две највеће силе у којима су до сада превладавали конфликти на свим битним пољима, али и генерално у свету.

Коронавирус треба искористити за рушење бријера

Павић сматра да коронавирус треба искористити да се сруше неке баријере, да се крене не само од сарадње у борби против овог вируса, него и других који ће несумњиво у неком тренутку доћи.

„Ово је савршена прилика која не треба да се пропустити. Мислим да су и Си и Трамп то схватили и нису једини. Путин је то схватио још раније и Русија стално позива на ширење међународне сарадње по разним питањима, а исто тако и Кина. Овде је највећи проблем била Америка, та чувена 'дубока држава' која је у опадању и грчевито се бори да задржи своје позиције, а може да их задржи само ако постоје конфликти и ако се они вештачки изазивају", каже Павић за Спутњик.

Он сматра да ово није само прилика да се развије сарадња, него и да се разбије та глобалистичка матрица, монопол који је америчка дубока држава имала на међународне односе, држећи цео свет за таоца својих агресивних амбиција.

© AP Photo / Alex BrandonСи и Трамп су схватили да не треба да пропусте прилику коју им је донела пандемија коронавируса да закопају ратне секире и да почну да сарађују
Коронавирус пружио Сију и Трампу прилику која се не пропушта  - Sputnik Србија
Си и Трамп су схватили да не треба да пропусте прилику коју им је донела пандемија коронавируса да закопају ратне секире и да почну да сарађују

На потезу је Америка

„Ако Трамп смогне снаге и добије неку подршку ово може да буде велика прилика не само да се смање тензије, него да почне делотворна сарадња која би се проширила и на друга питања“, истиче саговорник Спутњика.

Он напомиње и то да би уколико би ови Трампови напори и сарадња са Кином, па и Русијом уродила плодом, то би му широм отворило пут победи за нови председнички мандат у новемру. Зато сматра да је ово моменат који Трамп може да искористи и за себе и своју кампању, али и као важан корак у његовој борби против вашингтонске мочваре са којом се бори већ четири године.

На питање да ли у том контексту може да се посматра и Трампово помињање постигнутог споразума са Кином и изражено задовољство због обуздавања трговинског рата, Павић каже да је видљиво да би Трамп да закопа ратну секиру. Тим пре што се Кинези, упркос недаћама које је њиховој привреди донео коронавирус, држе споразума који су са САД-ом постиглу у јануару.

Трамп показао да не би да стоји на ратној нози

Почели су, како каже, да купују америчке производе у већим количинама, поготово пољопривредне, на шта су се обавезали и самим тим су створили добру атмосферу. Али и сам Трамп је показао да не жели да буде на ратној нози, мада у његовом окружењу које је блиско дубокој држави има оних попут Мајка Помпеа, који би да појачају антикинеску реторику.

CC0 / / Трампово помињање постигнутог споразума са Кином и изражено задовољство због обуздавања трговинског рата указује да је видљиво да би председник САД да закопа ратну секиру.
Коронавирус пружио Сију и Трампу прилику која се не пропушта  - Sputnik Србија
Трампово помињање постигнутог споразума са Кином и изражено задовољство због обуздавања трговинског рата указује да је видљиво да би председник САД да закопа ратну секиру.

Видно је, напомиње Павић, да је у последњих неколико дана Трамп престао да коронавирус назива кинеским вирусом, иако поједини из његовог окружења, али и у медијима на томе инсистирају. Из тога је јасно, сматра овај аналитичар, да је Трампу стало да се тензије спусте.

Коронавирус неповратно променио свет

На питање може ли се на крају испоставити да ће коронавирус бити нека врста прекретнице у међународним односима по многим питањима, Павић каже да после тог вируса у свету више ништа неће бити исто.

Коронавирус је већ сада неповратно променио свет, продрмао га. Неке ствари, незамисливе пре само месец дана, постају готово нормалне. Да ли је неко могао да замисли да ће конвој руских војних камиона да се креће усред италијанске чизме и да ће шеснаест руских војних транспортних авиона да се спусти у Рим. Тога би пре месец дана прогласили лудим. Многе земље чланице НАТО сада од Кине траже помоћ“, сликовит је Павић.

Због овако великог шока у светској привреди, Америка је предузела тако радикалне мере да је „Вашингтон пост" због њих оценио да САД ризикују да се претворе у социјалистичку државу и да смо сви сада социјалисти. То је, каже саговорник Спутњика, практично тачно, јер се показало да је држава та која решава ствари када дође повуци-потегни.

„Неке ствари су отишле у неповрат, много се променило за ова три месеца, отворено је толико питања. Свет се фундаментално продрмао и неће бити исти када ова пандемија буде прошла“, закључио је Павић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала