ММФ: Свет је у рецесији, прети већа криза од 2008. године

© REUTERS / Yuri GripasЗграда Међународног монетарног фонда у Вашингтону
Зграда Међународног монетарног фонда у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Светска економија је ушла у рецесију која би могла бити озбиљнија од финансијске кризе која је задесила свет 2008-2009. године, изјавила је директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгијева.

Према њеним речима, ове године ће рецесија бити прилично дубока, а економија ће се, можда, опоравити 2021. године, и то само уколико се испуни низ услова.

„Свима је јасно да смо ушли у рецесију, која је подједнако страшна, а можда и гора од оне из 2009. године. Прогнозирамо опоравак 2021. године, значајан опоравак, али само уколико успемо да се изборимо са вирусом у целом свету и да спречимо проблеме са ликвидношћу", истакла је Георгијева.

Према њеним речима, финансијским тржиштима ће бити потребно 2,5 билиона долара да би превазишли последице вируса корона.

Георгијева је раније упозоравала да свету прети рецесија, али да је ММФ спреман да за борбу против последица финансијске кризе проузроковане коронавирусом издвоји један билион долара.

Током виртуелног самита Групе 20, који је одржан 26. марта, руски председник Владимир Путин предложио је да се размисли о стварању специјалног фонда под окриљем ММФ-а, који би се финансирао средствима централних банака, а затим дати право сваком члану ММФ-а да позајмљује средства из датог фонда пропорционално његовом уделу у светској економији дугорочно са нултом стопом.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала