Руске мере за подршку запослености

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаРадници прегледају ротор са лопатицама у погону фабрике "Сименс" у Санкт Петербургу
Радници прегледају ротор са лопатицама у погону фабрике Сименс у Санкт Петербургу - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Иако је незапосленост у Русији на историјском минимуму, Министарство рада Русије је према налогу Владе припремило мере за подршку запослености у периоду епидемије вируса корона. Те мере би требало да обухвате око 67.000 људи, а предвиђају субвенционисање плата, друштвени рад и стручну обуку, што ће према речима експерата допринети стабилности.

Министарство рада предлаже да се радницима којима прети отказ обезбеди привремени рад у том предузећу путем субвенционисања трошкова послодавцу, а право на субвенције имају и оне фирме које запосле лице које је већ остало без посла. Друга мера предвиђа организацију друштвеног рада, а трећа могућност да се незапослени доквалификују уз могућност добијања једнократне финансијске помоћи у висини од 60.000 рубаља уколико се одлуче да сами покрену сопствени посао.

Владине мере за подршку запослености — позитивне

Александар Шербаков са Руске академије за националну економију и државну службу при председнику Русије истиче да су ове мере позитивног карактера и да ће свакако допринети већој стабилности на тржишту рада, али да мера попут субвенционисања трошкова послодавцу не може да има толико олакшавајући ефекат. 

„Неке од ових мера ће бити прилично оптерећујуће за послодавце, јер одлука да отпусте раднике је повезана са тим што је њима тешко да одрже ниво запослености у својим предузећима, јер се смањује потражња за њиховим производима и смањују се приходи, које они покушавају да надоместе смањењем запослености у својим предузећима“, објашњава експерт.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићФлексибилно запошљавање, скраћено радно време или „административно одсуство“ су неке од опција.
Руске мере за подршку запослености - Sputnik Србија
Флексибилно запошљавање, скраћено радно време или „административно одсуство“ су неке од опција.

Он додаје да је због тога могуће и да се појави опција флексибилног запошљавања, скраћено радно време или чак и такозвано административно одсуство.

Из Министарства рада наводе да је ситуација на тржишту рада тренутно стабилна, јер број незапослених не пада испод нивоа из претходних година, те да је број конкурса за посао надмашио потражњу чак два пута. Ниво незапослености према критеријумима Светске организације рада у Русији се налази на историјском минимуму од 4,4 одсто.

У Русији има веома мало незапослених

Због тога Шербаков истиче да ситуација са вирусом неће дуго трајати, а ако послодавац данас отпусти квалификоване раднике, њему неће бити једноставно да их поново привуче да раде за њега. 

„Код нас, према званичним подацима, незапосленост није висока, већ је ниска, и зато нема велике понуде на тржишту рада и наћи нове раднике није сасвим једноставно. Због тога послодавац који гледа дугорочно неће отпуштати раднике, већ ће се потрудити да их задржи“, рекао је експерт.

После вируса корона сигурне промене на тржишту рада

Министарство рада и Министарство финансија Русије тренутно немају прогнозе о томе како ће донете мере у борби против вируса корона утицати на тржиште рада.

Зграда Централне банке Русије - Sputnik Србија
Немогуће установити обим утицаја коронавируса на економију Русије

Међународна организација рада предвиђа да се, када је реч о запослености и незапослености, ситуација у свету може развијати према једном од два сценарија.

Први је да посао изгуби око 5,3 милиона људи, а према другом тај број се може повећати и до 4 пута, што ће достићи ниво незапослености из 2008. године када је била озбиљна економска криза.

Према речима руских експерата, сада економије не пролазе кроз стихијски пад потражње као што је то било током кризе 2008. године.

Ипак вирус корона имаће значајан утицај на све економије света, а у том смислу ће најтеже бити малим и средњим предузећима у сектору услуга која су оријентисана на потражњу становништва. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала