Руски доктор који се вратио из Кине предвиђа шта ће бити с пандемијом

CC0 / Pixabay / Коронавирус — илустрација
Коронавирус — илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Кинези су у сузбијању коронавируса предузели мере без преседана и организовали карантин какав до сада није виђен у историји човечанства, изјавио је доктор Александар Семјонов, заменик директора Института за епидемиологију и микробиологију у Санкт Петербургу. Он је два пута боравио у Кини за време епидемије коронавируса.

Александар Семјонов је рекао да је у Кини шездесет милиона људи било смештено у услове оштрог карантина и да је цела земља поштовала мере самоизолације и самоконтроле.

„Тако нешто још нико није урадио. Кинеско искуство, потпуно ограничавање контаката, много је помогло целом свету. Показало је како се епидемија може ефикасно зауставити. То се видело у Јужној Кореји која је следила кинески пример и изборила се с епидемијом“, рекао је Семјонов за РТС.

Говорећи о Италији и Шпанији, навео је да је вирус тамо стизао помало, у много наврата. 

Власти су се дуго колебале између комфора становништва и потребе за затварањем свих граница. Та неодлучност власти и дуго гомилање појединачних случајева довело је до тога да се зараза код њих ширила полако, али је постојала и зато су касно почели да реагују“, сматра Семјонов.

Истиче да логика каже да је највероватније да ће се епидемија полако стишати и престати.

„Да кренем од најгорег сценарија – епидемија постаје огромна и преплављује цео свет. Мени је тешко да поверујем у то. Коронавирус није заразан као нпр. вирус грипа“, истакао је.

Други сценарио, према његовим речима, јесте да се епидемија светом шири у таласима

„Да не оболева велики број људи али да стално има оболелих. То је такође мало вероватно јер се сезона респираторних инфекција ближи крају на северној хемисфери. На јужној живи много мање људи и тамо се тешко може одржати таква масовност епидемије“, истиче Семјонов.

Како каже, трећи сценарио је да ће епидемија проћи и поново се вратити

„Требало би наћи прелазног домаћина вируса. Научници се баве тим питањем и ускоро ћемо добити одговор“, каже руски доктор.

Наводи да је сасвим могуће да се епидемија заврши као у случају САРС-а, који се појавио, уплашио цео свет и нема га 17 година.

Ја желим да верујем у тај сценарио“, рекао је Семјонов.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала