Венецуела: Хуан Гваидо под истрагом због покушаја државног удара

© AP Photo / Ariana CubillosХуан Гваидо
Хуан Гваидо - Sputnik Србија
Пратите нас
Државно тужилаштво Венецуеле покренуло је истрагу против опозиционог лидера Хуана Гваида и бившег генерал-мајора венецуеланске војске Кливера Алкале због покушаја државног удара против председника те земље Николаса Мадура, објавио је државни тужилац Тарек Вилијам Сааб.

Државни тужилац Венецуеле је ову вест објавио на свом Твитер налогу.

​Према речима Сааба, покушај је пропао када је 23. марта у Колумбији ухваћена пошиљка са оружјем у вредности од 500 хиљада долара, која је требало да буде испоручена у Венецуели „у циљу убистава и терористичких аката“.

Како наводи државни тужилац, ово је признао и сам Алкала, који се тренутно налази у Колумбији.

Подсетимо, овај бивши венецуелански генерал-мајор се данас нашао на оптужници америчких власти, којом су обухваћени и венецуелански председник Николас Мадуро и руководство те земље, због наводне умешаности у трговину дрогом.

Ситуација у Венецуели

Подсетимо, након што су почетком 2019. године у Венецуели започели масовни протести против легитимног председника земље Николаса Мадура, амерички државни секретар Мајк Помпео је изјавио да Вашингтон више неће признавати власт на челу са Мадуром, који је са своје стране објавио прекид дипломатских односа са Вашингтоном.

© AFP 2023 / Juan BarretoПредседник Венецуеле Николас Мадуро
Венецуела: Хуан Гваидо под истрагом због покушаја државног удара - Sputnik Србија
Председник Венецуеле Николас Мадуро

Поред тога, америчке власти су поред неколико других земаља подржале Хуана Гваида, председника Националне скупштине, коју контролише опозиција, а који се два пута проглашавао за „привременог председника“. Другу „заклетву“ положио је овог јануара.

У Москви су Гваидов „председнички статус“ назвали непостојећим.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала