Вирус ће покосити више од 25 милиона радних места

© Depositphotos.com / Realinemedia Економска криза
Економска криза - Sputnik Србија
Пратите нас
Глобални губици радних места услед кризе вирусoм корона могао би далеко да премаши цифру од 25 милиона, оцењују званичници у Уједињеним нацијама, напомињући да извештај о расту незапослености у САД на највиши ниво икада, експлицитно указује на размере економске катастрофе.

Међународна организација рада (МОР) проценила је пре недељу дана, на бази различитих сценарија о утицају пандемије на светски привредни раст, да ће се број незапослених на глобалном нивоу повећати за између 5,3 милиона и 24,7 милиона људи, преноси Танјуг.

Међутим, Сангеон Ли, директор одељења за политике запошљавање Међународне организације рада изјавио је у четвртак за Ројтерс у Женеви, да је обим привремене незапослености, отпуштања и број захтева за помоћ због незапослености далеко већи него што се првобитно процењивало.

„Потрудићемо се да удар привремене масовне незапослености узмемо у обзир при моделовању наших процена. Интензитет ове флуктуације је много већи од очекиваног“, рекао је он и додао да ће “пројекција о губитку радних места бити много већа, далеко изнад 25 милиона колико смо проценили раније“.

Поређења ради, глобална финансијска криза 2008/2009. повећала је глобалну незапосленост за 22 милиона људи.

У Сједињеним Државама, где су, као и у многим деловима света, мере за обуздавање пандемије довеле практично до парализе економске активности, број Американаца који су поднели захтеве за надокнаду за незапослене скочио је прошле недеље на више од три милиона људи.

Тиме је оборен претходни рекорд од 695.000 захтева, забележен 1982. године.

Ови подаци су додатно иду у прилог алармантном упозорењу Џејмса Буларда, председника филијале Федералних резерви у Сент Луису, који је проценио да би до 46 милиона људи у земљи - готово трећина америчких радника - могло да изгуби посао у кратком временском року, наводи британска агенција.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала