Бивши венецуелански генерал предао се Америци због трговине наркотицима

© Фото : Miraflores Palace/HandoutПрипадници војске Венецуеле на војној вежби у Пуерто Кабељу
Припадници војске Венецуеле на војној вежби у Пуерто Кабељу - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши генерал-мајор Оружаних снаге Венецуеле Кливер Алкала Кордонес, који је живео у Колумбији последње две године, предао се америчкој Управи за сузбијање наркотика (ДЕА), саопштио је лист „Тиемпо“ позивајући се на неименоване изворе.

Он се предао властима града Баранкиља одакле је у петак одлетео авионом америчке ДЕА у САД, прецизира лист позивајући се на неименоване изворе.

Колумбијске власти дозволиле су Алкали да напусти земљу упркос обустави међународног ваздушног саобраћаја, уведеном у оквиру борбе против вируса корона.

Подсетимо, амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је раније да је Министарство правде САД оптужило председника Венецуеле Николаса Мадура и још неколико представника руководства те земље за умешаност у трговину дрогом, а Стејт департмент је за информације о Мадуровој умешаности понудио награду од 15 милиона долара, изјавио је амерички државни секретар Мајк Помпео.

Помпео је истакао да су власти САД за Мадура понудиле награду од 15 милиона долара, а за остале оптужене венецуеланске држављане по 10 милиона долара.

Како се још наводи у саопштењу америчког Министарства правде, Мадуру и неколико његових сарадника прети доживотна казна затвора због подигнутих оптужби.

Ситуација у Венецуели

Подсетимо, након што су почетком 2019. године у Венецуели започели масовни протести против легитимног председника земље Николаса Мадура, амерички државни секретар Мајк Помпео је изјавио да Вашингтон више неће признавати власт на челу са Мадуром, који је са своје стране објавио прекид дипломатских односа са Вашингтоном.

Поред тога, америчке власти су поред неколико других земаља подржале Хуана Гваида, председника Националне скупштине, коју контролише опозиција, а који се два пута проглашавао за „привременог председника“. Другу „заклетву“ положио је овог јануара.

У Москви су Гваидов „председнички статус“ назвали непостојећим.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала