Сад падају маске: Од Америке и Кине преко ЕУ до Косова и Црне Горе сви су показали своје лице

© ПиксабејХируршка маска
Хируршка маска  - Sputnik Србија
Пратите нас
Као што се у изазовним и ванредним тренуцима показује прави карактер људи, тако се у светским кризама показује и природа политичких и друштвених заједница. Док се носе маске, ово су дани и када – маске падају.

Планетарна пандемија корона вируса која свакога дана шири своје убилачке пипке и односи животе открила је и слабости и деформације многих.

Тако ће остати забележено у историји срамно понашање Европске уније према својој верној чланици оснивачу Италији која свакодневно пролази кроз пакао.

Пала маска Европској унији

Остаће забележено да су Италији, у ужасним данима кад је на стотине људи умирало од короне, помогли Кина, Руска федерација и Куба, али не и Брисел са богатим и уређеним ЕУ “савезницима”.

Остаће забележено, шта год да донесе будућност, да су Италијани скидали са јарбола, у знак протеста, заставу Европске уније, а качили, у знак искрене захвалности, заставе Кине и Русије.

Биће записано, као траг овог времена, и да су Чешка и Пољска, “грешком” заплениле медицинску опрему која је из Кине послата за Италију и да су сви ти пакети завршили у њиховим болницама.

Америка евакуисала тестове

Биће евидентирано и да су Сједињене Америчке Државе однеле из Италије, дакле од свог НАТО партнера, пола милиона тестова за корона вирус – прво у базу Авијано, па хитно преко Атлантика.

Свако је своју природу показао у критичним данима и у регионалним оквирима.

Неће бити заборављено да је лажна држава Косово, баш у време пандемије, доказала свима да не постоји. Да је то обичан симулакрум и провизоријум који заслужено свакодневно губи међународну подршку.

Усред ширења вируса, код њих је, што се није десило нигде на свету, пала влада и распирен жестоки међупартијски рат. Они су, у време кад су људи нападнути од Ковида 19, одбили да укину таксе на робу која стиже из централне Србије. Они су, таквом неодговорношћу показали коначно свима да су лоша имитација државе која нема никакву перспективу.

Бедни цинизам Црне Горе

У тешким данима по цивилизацију, своју праву природу још једном је показала и власт у Црној Гори.

Док Уједињене нације позивају да се у време пандемије обуставе сви ратови на свету, док највећи планетарни ривали Америка и Кина стреме да нађу заједнички модел да победе пошаст, званична Подгорица мизерно покушава да удари испод појаса Србију.

Званичници Црне Горе, уз сраман тон, петпарачки цинизам и бедне и инфантилне изговоре, одбили су братску и крајње добронамерну помоћ Србије и понуђене респираторе који могу неким грађанима у будућим данима и недељама да спасу животе. Тужно и неразумно.

Запамтиће и Србија добро ко јој је прискочио у помоћ, ко је понудио руку солидарности, а чији телефони су у тешким данима били потпуно недоступни и заузети. Све је евидентирано.

Пандемија корона вируса могла би да буде нулта тачка нових геополитичких односа у свету и нове цивилизацијске епохе. Неизвесно је долази ли велики економски крах и рађање новог света. Питање је и које ће земље повести лидерство у следећој страници човечанства.

Али, ко је показао какво лице у овим тешким данима, већ сада можемо да видимо. Чак и испод маске.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала