Америчка морнарица гради у Украјини складишта за чамце специјалних снага

© AP Photo / (Torrey W. Lee/U.S. Navy via AВојни брод америчке морнарице у Персијком заливу
Војни брод америчке морнарице у Персијком заливу - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Америчке оружане снаге у потрази су за извођачима радова за изградњу четири војна објекта на територији Украјине у Кијевској и Николској области. Према саопштењу Инжињерског корпуса америчких копнених снага у Европи, планира се изградња складишта за чамце специјалних снага америчке морнарице у региону Очаков.

Циљ свих ових пројеката је ширење војног присуства САД у Украјини, а то занчи и  дестабилизацији региона, а нарочито источне Европе и Украјине.

Украјина је оружје против Русије. То није држава. То је потенцијал против Русије. Немогуће је срушити Русију, без претварање Украјине у непријатеља. Треба погледати где су почеле да се граде војне базе - то су Николајевскаја и област Одесе. Они граде инфраструктуру за контролу борби на Црном мору. Тачније, Американци неће ратовати, они ће то препустити Украјинцима или било коме другом“, рекао је Александар Жилин, војни експерт.

Војни објекти за америчку морнарицу

Према документима, планира се изградња центра за војну обуку у Кијевској и Николајевској области, као и обнова касарне у близини села Старое.

Осим тога, амерички војни инжињери планирају изградњу пристаништа за морску флоту за специјалне операције америчке морнарице такође у близини Очакова, али и реновирање касарне Међународног међуагенцијског многофункционалниг центра за обуку у близини села Старое. Ови објекти предвиђени су за обуку специјалних снага, миротвораца, али и специјалаца који спроводе закон унутар државе. Такође планирана је и изградња центара у којима ће бити могуће симулирати сукобе, обрађивати алгоритме за борбу против тероризма и заштиту јавног реда.

Ово није први пут да америчка војска реализује инжењерске пројекте у Украјини. Још 2019. године, мобилни батаљон америчке морнарице завршио је изградњу оперативног центра у морнаричкој бази у Очакову, која је започета 2017. године.

Како је тада истицано у Врховној ради, парламенту Украјине, изградња објекта је била условљена „дугорочном политиком Русије“, али и вођена и координисана заједничким активностима земаља чланица НАТО.

Москва и стратегија „превентивног удара“

„Ако Американци разместе своје војне комплексе у Украјини на удару ће бити велики део наше територије и значајан део наших одбрамбених сила. То ће бити озбиљна ситуација, не само за Русију. Јер се вршењем притиска на Москву доводи до тога да она предузме најнепопуларније мере, пре свега за источну Европу и Украјину. Какве мере? Ми ћемо бити принуђени да у своју одбрамбену доктрину унесемо тачку „превентивни удар“, истиче Жилин.

CC BY 2.0 / Тарас Хлибович / Министарство одбране Украјине / Експерти подсећају да је тек државни удар у Украјини 2014. године омогућио повећану активност САД у овој земљи.
Америчка морнарица гради у Украјини складишта за чамце специјалних снага  - Sputnik Србија
Експерти подсећају да је тек државни удар у Украјини 2014. године омогућио повећану активност САД у овој земљи.

Како он објашњава ако дође до оваквог сценарија време прелета непријатељских ракета ће бити кратко, па ће Москва морати да се ослони на обавештајне службе и космичке радаре да би открила да ли се противничка страна припрема за удар.

„Око Русије се ствара зона високе напетости. У источној Европи размештају се амерички комплексни системи практично на граници са Русијом. Време лета ових ракета за нас је критично“, рекао је експерт.

Он додаје да Русија поседује моћно оружије, али да због близине ових система руским границама, Москва може размислити о промени војне доктрине.

САД све активније у Украјини

Америчко издање „Брејкинг Дифенс“ је на лето прошле године објавило да ће нова лучка инфраструктура Украјини омогућити да прихвата веће бродове, али и дати могућност војним бродовима САД и НАТО-а да врше маневре у близини Крима.

С друге стране, бивши премијер Украјине Никола Азаров истакао је да учешће америчке војске у изградњи морнаричких објеката у Очакову, може довести до новог жаришта у региону.

Експерти подсећају да је тек државни удар у Украјини 2014. године омогућио повећану активност САД у овој земљи. САД су прво доделиле финансијска средства за опремање центра за обуку у Љвовској области где се сада одржавају вежбе украјинске армије. Потом је постало познато  да се граде и други центри чија је основна делатност обучавање група за саботажу и шпијунажу, односно група које ће изводити војне операције пре свега у урбаном окружењу.  Управо је и центар „Очаковскиј“ изграђен за обуку групе за саботажу које делују са мора. Преко ових центара се обавља контрола, пружање финансијске помоћи, али и припремање украјинских војника у оквиру програма који су разрадиле САД.

Украјина од САД не добија само финансијску помоћ за војни развој већ и разне врсте оружја, снајперске пушке, радаре и поред тога учествује у војним вежбама НАТО-а.

Руски експерти истичу да је увећање војних база САД на територији Украјине опасно, јер се унутар ове земље још увек воде борбе, а присуство страних трупа још више погоршава ствар и не доприноси успостављању мира у земљи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала