Грејпфрут може бити опасан по живот

© Depositphotos.com / liudmilachernetska@gmail.comГрејпфрут
Грејпфрут - Sputnik Србија
Пратите нас
Конзумирање грејпфрута у периоду када се узимају одређени лекови може нанети озбиљну штету организму, а у неким случајевима може довести и до смртног исхода, пише портал „Саса пост".

Како се наводи, многи људи укључују грејпфрут у своју исхрану због ниске калоричности и великог садржаја влакана, које стварају осећај ситости. Међутим, мали број популације зна да сок грејпфрута садржи активне супстанце фуранокумарина, који нарушавају рад цитокрома Р45, ензима који контролише коцентрацију лекова и токсина у крви. Уколико дође до поремећаја у функцији цитокрома Р45, активне супстанце лекова се могу накупити у организму у количинама опасним по здравље или се ефикасност лека може смањити због превише ниске концентрације.

„Чаша сока од грејпфрута или цео плод могу смањити функцију ензима у вашем организму у трајању до 24 часа, због чега је просто бесмислено правити временски размак између узимања лекова и конзумирања ове воћке", пише „Саса пост".

Како се наводи, грејпфрут утиче на ефикасност око 50 препарата који се преписују за лечење најразличитијих болести, а код већине тих лекова је веома важо поштовати дозе.

Притом, због потребе да се здраво хране, многи пацијенти уврсте у исхрану и грејпфрут.

Аутори чланка су набројали низ лекова, које је непожељно комбиновати са грејпфрутом. Међу њима су статини, низ лекова против болова, антиаритмички лекови, као и лекови који се пију у случају повишеног крвог притиска, антихистаминици, препарати за лечење канцера, контрацептиве пилуле, као и вијагру.

Уколико се пије сок од  грејпфрута или конзумира цео плод у време док се узимају неки од наведених лекова може доћи до различитих нежељених ефеката, као што су поремећај срчаног ритма, изненадни прекид рада срца, настанак тромба, оштећење бубрега и коштане сржи, уништавање мишићних влакана.
Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала