Која је земља била најбоље припремљена на пандемију

CC0 / Пиксабеј / Претња од вируса корона
Претња од вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Естонија је можда земља која је, како у економском, тако и у социјалном смислу, најбоље припремљена на пандемију вируса корона, пише „Њујоркер“.

Стиче се утисак и да је ниво панике у Естонији, земљи која има релативно висок проценат заражених - 231 познат случај, најнижи у Европи.

На много начина, реакција Естоније на епидемију вируса корона не разликује се од реакције већине европских земаља. Затворили су границе и школе, забранили рад предузећа из сектора забаве и одмора, а влада је обећала да ће покрити значајан део личних примања изгубљених због кризе.

Даркнет - Sputnik Србија
Крађа података учетворостручена због преласка на рад од куће

Било је и критика због недостатка кохерентне стратегије за савладавање кризе, укључујући и тестирање на Ковид-19.

Упркос свему томе, Естонци очигледно верују да су схватили једну ствар: не боре се само против пандемије корона вируса, већ се такође спремају за свет у којем ћемо живети када она прође, преноси „Блиц“.

Привреда је повезана с технологијом, влада је дигитализована и већина услуга у земљи могу електронски да се обаве, или се већ обављају. Практично је немогуће надмашити Естонију кад је у питању дигитализација. Људи гласају онлајн и користе дигиталне рецепте.

Високе технологије - Sputnik Србија
Да ли ће корона убити 5Г мрежу

На само једној личној исправи меморисани су лични подаци сваког појединца, укључујући и здравствене, пореске и полицијске податке. Особа чак може онлајн да добије боравишну дозволу, што значи да преко интернета можете да се доселите у земљу.

Естонци кажу да је лично присуство неопходно само у три случаја: склапање брака, пренос власништва и развод. Понекад је потребно лично пријавити рођење детета, али и то је суспендовано због пандемије вируса корона.

Чак 99 одсто домаћинстава повезано је на широкопојасни интернет, а образовни систем је водећи у свету када је реч о развоју и коришћењу електронских технологија.

Другим речима, људи у Естонији не морају да се прилагођавају у ситуацијама када је неопходно радити, студирати и куповати онлајн као у другим земљама.

Естонија је 12. марта прогласила ванредно стање.

Прочитајте још

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала