Макрон: Немојте да се отрујемо причама  да помажу само Русија и Кина

© AP Photo / Christophe EnaПразна Јелисејска поља у Паризу. Председник Француске Емануел Макрон наложио је строга ограничења слободе кретања у циљу спречавања ширења коронавирусне инфекције.
Празна Јелисејска поља у Паризу. Председник Француске Емануел Макрон наложио је строга ограничења слободе кретања у циљу спречавања ширења коронавирусне инфекције. - Sputnik Србија
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон сматра да Европска унија не би требало себи да дозволи да се „отрује“ причама о томе да Италији помажу само Русија, Кина и Куба.

„Много се говори о помоћи Кине и Русије, али зашто не рећи да су Француска и Немачка упутиле Италији два милиона маски и десетине хиљада комада заштитне одеће?“, рекао је Макрон у интервјуу за италијанске медије.

То можда није довољно, али то је почетак и не смемо себи да дозволимо да се отрујемо тиме што говоре наши међународни партнери и конкуренти, рекао је Макрон на питање како коментарише помоћ  „ауторитарних режима – Кине, Русије и Кубе“.

Макрон је напоменуо да се у том контексту треба сетити да су „Европљани спасили Кину на почетку епидемије, када је највише патила, упутивши више од 50 тона материјала“.

„Неке европске земље се понашају као да су за кризу одговорне Италија и Шпанија. Напротив, оне су прве жртве и тај вирус неће никога поштедети. Мене брине друга болест – свако за себе. Ако не будемо јединствени, Италија, Шпанија и друге земље моћи ће оправдано да кажу својим европским партнерима – где сте били ви док смо били на ратишту“, рекао је француски председник.

Од 22. до 25. марта у Италију је стигло 15 авиона из Русије, који су италијанском становништву донели велике количине помоћи, а руска администрација навела је да за ту помоћ не тражи ништа заузврат, па ни укидање санкција које су земље Европске уније увеле.

У Италији је од почетка пандемије забележено више од 92.472 случајева заразе новим вирусом корона, а преко 10.000 особа је умрло.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала