Ништа од шетања љубимаца: Грађани пишу петицију – шта ће бити са псима ако се не усвоји

CC BY-SA 2.0 / Bönisch / Хаски
Хаски - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Влада Србије повукла је одлуку којом се дозвољава шетање кућних љубимаца у трајању од 20 минута у периоду између 20 и 21 сат. Многи власници паса забринути су за своје љубимце, па се на интернету појавила и петиција за враћање одлуке о шетњи на снагу.

Повлачење одлуке за шетање кућних љубимаца грађани нису прихватили најбоље, јер сматрају да би то у великој мери лоше утицало на животиње, али и неке власнике, који су јако везани за њих.

© Sputnik / Стефан ЂурићГрађани су куповали и правили импровизоване кућне тоалете за псе
Ништа од шетања љубимаца: Грађани пишу петицију – шта ће бити са псима ако се не усвоји - Sputnik Србија
Грађани су куповали и правили импровизоване кућне тоалете за псе

Петиција за шетање кућних љубимаца

Тако је образложено у петицији на интернету, којом се од Владе захтева да врати на снагу Одлуку о вечерњој шетњи кућних љубимаца, са изменом која јасно дефинише период шетње од 20.00 до 20.30 сати. У петицији се наводи да би тиме љубимци добили 10 минута дужу шетњу и да би се злоупотребе боравка напољу смањиле због конкретног временског оквира.

© Sputnik / Стефан ЂурићЗдравим псима биће потребно неколико дана да се прилагоде на нове околности
Ништа од шетања љубимаца: Грађани пишу петицију – шта ће бити са псима ако се не усвоји - Sputnik Србија
Здравим псима биће потребно неколико дана да се прилагоде на нове околности

„Ципи, малтезер који у октобру пуни пет година, навикао је на дуге вечерње шетње како би могао да издржи целу ноћ. Kада му је онемогућено да на време обави своје физиолошке потребе, Ципи престаје да пије воду, одбија храну, престаје да се игра и постаје депресиван. Све и да му направимо место у стану где би могао да врши нужду потребно је много времена да се навикне на нове околности, а за то време му може бити озбиљно нарушено здравље и психичко стање“, написано је у опису петиције.

Наглашена је и забринутост за поједине власнике.

„Истичемо да су за људе који имају кућне љубимце, они такође на неки начин чланови њихове породице који у тешким моментима самоизолације, великом броју људи, нарочито онима који су сами, али и читавим породицама, помажу да се психички осећају боље и лакше преброде тренутну ситуацију. Поред болесних кућних љубимаца, ни сами власници се неће осећати добро“, образложено је у петицији.

Критиковање злоупотребе

У тренутку писања овог текста, дигиталну петицију потписало је око 27.000 људи. Многи су своје незадовољство поделили и на друштвеним мрежама, где су неки за нове околности окривили управо оне који су Одлуку користили за дружење и излазак из куће.

Репортер Спутњика прошетао је београдским улицама како би поразговарао са власницима. Шетајући љубимце, застајали су на неколико тренутака, али нису желели да се јавно експонирају.

Док су у незваничним разговорима једни били забринути за здравље својих љубимаца, други су слегнутих рамена прихватили новонасталу ситуацију. Тако је, државши на поводцу белог малтезера, једна жена кратко прокоментарисала:

„То је, што је. Мокриће на пелену“.

Кућни тоалети за псе

Друга жена, која је шетала свог старијег црног мешанца, рекла нам је да њен пас, за сада, добро подноси то што не сме да изађе у шетњу 12 сати дневно, и да је већ направила импровизовани тоалет за свог пса, пошто у продавници није нашла регуларан.

© Sputnik / Стефан Ђурић„То је, што је. Мокриће на пелену“.
Ништа од шетања љубимаца: Грађани пишу петицију – шта ће бити са псима ако се не усвоји - Sputnik Србија
„То је, што је. Мокриће на пелену“.

Ветеринар Вук Ђурић објаснио је за Спутњик да ће здравим псима бити потребно неколико дана да се прилагоде на ново време обављања својих природних потреба и додао да су већи проблем старији и болесни пси, који не могу да се толико дуго суздржавају. Због тога, њима треба обезбедити кућне тоалете.

„То може да буде онај налик тоалету за мачке, који може да се купи у пет шоповима, или импровизовани – плитка  посуда у коју ће се сипати посип за мачке или ставити старе новине, где ће они моћи да врше нужду у самом стану. Пси су интелигентне и прилагодљиве животиње, тако да већ за пар дана могу да науче да нужду обављају на неком месту предвиђеном за то“, објашњава Ђурић.
Више игре и пажње када је могуће

Ђурић додаје да су пси, као и многе друге животиње, бића која живе према навикама и рутини, и наглашава да свака промена или нарушавање те рутине може довести до стреса и промена у понашању.

„Те промене се одражавају као нервоза и анксиозност. Најбоље што можемо да учинимо како бисмо им помогли је да им посветимо више пажње и омогућимо више физичке активности у периоду дана када је то могуће“, истакао је Ђурић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала