Објављено шта је узрок загађења ваздуха у Србији

CC0 / / Загађење ваздуха
Загађење ваздуха - Sputnik Србија
Пратите нас
Резултати глобалне мреже за праћење транспорта песка на велике удаљености показали су да је доминантни допринос загађености ваздуха био "атипичан транспорт огромне количине песка са удаљености више хиљада километара са истока".

То је последица метеоролошке синоптичке ситуације која је условила да ваздушна маса са истока продре дубоко у централну Европу као и њен и западни-северозападни део, наводи се у саопштењу државне мреже за мониторинг квалитета ваздуха Агенције за заштиту животне средине.

У саопштењу се додаје да су данас вредности концентрација суспендованих честица су поново у нормалном опсегу, док су у ноћи између 26. и 27. марта биле детектоване високе концентрације суспендованих честица ПМ10 и нешто мање концентрације ПМ2.5.

Подсећа се да се, с обзиром на до сада незабележену појаву од успостављања аутоматског мониторинга квалитета ваздуха (2010. године), трагало за узроком ове појаве.

Утврђено је да не постоји ниједан извор емисија на територији Србије и у околним земљама који би могао да узрокује овакве вредности концентрација на толико широком подручју.

Агенција има блиску сарадњу са Европском агенцијом за животну средину.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала