Руска војска укључује резервне снаге у борбу против короне

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Уђи у базу фотографијаКопнене трупе руских оружаних снага тестирају војну опрему
Копнене трупе руских оружаних снага  тестирају војну опрему - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Руско Министарство одбране спрема се да заштити не само своје припаднике, већ у случају потребе и грађане Русије, као што су то учинили руски војни стручњаци у Италији, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку владе у четвртак.

Шојгу је нагласио да међу руским војницима тренутно нису откривени случајеви заразе Ковид-19, али није искључено да ће се то можда догодити.

Он је истакао и да руско Министарство одбране планира да до средине маја у различитим регионима земље заврши изградњу 16 модуларних инфективних центара (МИЦ).

Заштита и војске и грађана

Према мишљењу стручњака, а како наводи аналитичар листа „Независна газета“ Владимир Мухин, поред лечења војних лица, ови центри могу бити искоришћени и за пружање помоћи становништву, с обзиром да се граде у великим градовима широм земље.

Два таква центра, према подацима Шојгуа, до краја априла треба да буду отворена у Московском региону (Одинцово и Подољск), где је регистрован највећи број заражених случајева.

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаОдељење за реанимацију у болници у Москви за пацијенте заражене вирусом корона КОВИД-19
Руска војска укључује резервне снаге у борбу против короне - Sputnik Србија
Одељење за реанимацију у болници у Москви за пацијенте заражене вирусом корона КОВИД-19

Завршетак изградње свих МИЦ, у којој свим силама учествују снаге припадника железничке и инжењерске војске (ангажовано је 4 хиљаде људи, 750 техничких јединица), предвиђен је до 15. маја.

Управо у том периоду стручњаци прогнозирају да ће Ковид-19 достићи врхунац ширења у Русији. Највећи број инфицираних очекује се у Централној и Западној Русији, где живи већина становништва земље.

Само три МИЦ-а се тренутно граде у региону Далеког истока (Петропавловск-Камчатски, Усуријск и Хабаровск) и један у Забајкалју (Улан-Уде).

Путин наредио проверу приправности војске

Узимајући у обзир такву специфичност, према писању Мухина, одлуком Врховног команданта и председника Русије Владимира Путина, у руској војсци оранизована је провера нивоа приправности за решавање задатака у борби против вируса корона. Према информацијама Министарства одбране, провера ће трајати до 28. марта и подразумеваће две фазе.

„У првој фази, војни окрузи и централни органи војне управе треба да формирају групе снага (средстава), комбиноване одреде за уклањање последица борбе против болести у местима размештања војног особља“, истакао је Шојгу.

Он је нагласио да је овај задатак релативно лак, пошто спада у свакодневне планове борбене приправности војске.

У другој фази, према његовим речима, током два дана биће проверена способност медицинских јединица специјалне намене, редовних и комбинованих медицинских одељења војних округа, удружења, формација врста и родова војске, као и мобилне резерве Генералног штаба за благовремено распоређивање у борби против КОВИД-19.

Улога мобилне резерве Генералштаба

Како Мухин наводи, судећи према коментарима на друштвеним мрежама и у медијима, многима је нејасна фраза „мобилна резерва Генералштаба“ (МР ГШ).

„Мобилна резерва Генералштаба у овом случају означава организације које пружају медицинску подршку војним трупама. То су војне базе за складиштење посебне медицинске технике, возила за деконтаминацију и сл. То су, такозване, војне болнице затвореног типа на неки посебан период, медицинске лабораторије, друге јединице, предвиђене за спровођење антиепидемиолошких мера и заштиту од оружја масовног уништења“, објаснио је анонимни извор, један од бивших високих официра руског Министарства одбране.

Према опису аналитичара Мухина, мобилна резерва може да има двоструку улогу, пошто је у стању да штити и војне трупе и грађане. Главни задатак је, заправо, пронаћи војне стручњаке, способне да ову резерву оспособе за функционисање.

„Ако буду распоређене две-три теренске мобилне болнице, биће довољно стручних официра. Али, ако буде требало распоредити МР ГШ у циљу заштите милионских градова од посебно опасне инфекције, биће неопходно ангажовати резервне стручњаке, односно, резервисте“, објаснио је експерт.

© Sputnik / Кирилл Брага / Уђи у базу фотографијаПоликлиника у Русији
Руска војска укључује резервне снаге у борбу против короне - Sputnik Србија
Поликлиника у Русији

Он је скренуо пажњу на то да је под Анатолијем Сердјуковом (некадашњи руски министар одбране од 15. фебруара 2007. године до 6. новембра 2012. године) број војног медицинског особља у руској војсци неколико пута смањен.

Могућ чернобиљски сценарио

Како је аналитичару „Независне газете“ Мухину испричао генерал-потпуковник Јуриј Неткачев, он се сећа да је у време СССР и чернобиљске катастрофе у априлу 1986. године, војна резерва била масовно војно ангажована за решавање медицинских, антиепидемиолошких и других задатака у интересу земље.

Војна резерва била је подчињена Министарству одбране СССР и испуњавала је основне функције ради отклањања последица трагедије“, истакао је Неткачев.

Он је на крају закључио да ће се можда слично догодити и сада, уколико у Русији дође до неповољног сценарија ширења вируса корона.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала