Руски вирусолог: Вирусу корона се не исплати да убија свог домаћина

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаЛабораторија за испитивање узорака тестова на вирус корона
Лабораторија за испитивање узорака тестова на вирус корона - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Нова врста коронавируса, која је већ заразила неколико стотина хиљада људи у свети, вероватно ће се прилагодити свом носиоцу, јер је неисплативо да било који паразит убија свог власника.

О томе, али и о перспективама ширења вируса у Русији и вероватноћи да се заразе кућни љубимци, говорио је за РИА Новости руски вирусолог са Далекоисточног федералног универзитета Михаил Шчелканов.

Прва тестирања вакцине против коронавируса су већ започета. Како оцењујете шансе за њену употребу?

За сада све иде како треба. Мислим да ће до лета вакцина већ бити у Русији. И даље се надам да она неће бити неопходна за широку употребу. Најбоља опција је ако вакцина буде једна од резервних варијанти лечења. Средња варијанта је ако се буду вакцинисале особе које су у групи ризика - старији људи, људи који болују од дијабетеса, с вишком килограма, с кардиоваскуларним болестима. Они су стандардна ризична група за акутне респираторне инфекције. У најгорем случају вакцина ће морати да буде укључена као компонента у део сезонских вакцина против грипа. Али, не мислим да ће до тога доћи.

Имунитет на коронавирус није доживотан

Они који се излече од коронавируса стичу имунитет за који ће нам само експеримент дати могућност да установимо његову стабилност. Али можемо рећи да ће проћи неколико година, и највероватније имунитет неће бити доживотан. 

Да ли ће човечанство моћи да се прилагоди новом типу  коронавируса?

Човечанство неће моћи, али вирус хоће. Било ком паразиту се не исплати да убије свог власника. Ако вирус буде превише вирулентан, онда је то лоше за њега самог. Пре или касније у популацији вируса ће се установити оне варијанте које ће изазивати све блаже и блаже болести. Вирусу је много лакше да се прилагоди, јер се он много брже мења. Генерално вируси не постоје као једна опција, то је својеврсни облак опција. Међу њима се издвајају оне које имају селективну предност у односу на остале и та предност је слаба вируленција у односу на њиховог власника, тј. човека.

Односно, у будућности ће људи моћи да победе овај вирус „на ногама“?

Ми и грип у младости такође побеђујемо на ногама, а када дођемо до групе ризика, то се може завршити лоше. Управо у овом случају ће бити потребно укључивање коронавирусне компоненте у сезонске вакцине.  

Већ сте изјавили да је вирус осетљив на високе температуре. Постоји ли ризик да ће се коронавирус који се смањио лети, са доласком хладног времена поново активирати?

Постоји такав ризик. Ако овај вирус пређе у обичну сезонску компоненту акутне респираторне вирусне инфекције, испољаваће се сезонски као грип, као и остали слабо вирулентни епидемиолошки вируси.  

Било је важно на самом почетку спречити вирус да дође до оперативних простора и да се прилагоди људској популацији. Ситуацију са САРС-ом (тешким акутним респираторним синдромом), најближим рођаком новог коронавируса, успели смо да ставимо под контролу и то не само у Кини, него и у читавом свету. Односно, увезени случајеви нису имали тако велику епидемију, да би се вирус могао прилагодити људској популацији. Али оно што нам данас демонстрирају САД и Европа је XVIII век. Ово је везано за карактеристике здравствене организације тамо, укључујући и антиепидемиолошке мере. 

Русија има најбољи систем биолошке безбедности у свету

Да ли је у овом случају ниска стопа ширења вируса у Русији повезана са мерама предузетим у нашој земљи?

У Русији, још од времена Совјетског Савеза, постоји најбољи систем биолошке безбедности на свету. Не мешајте то са системом Министарства здравља, јер не говорим о лечењу оболелих, већ о превентивним мерама, организацији противепидемиолошких мера на челу са „Роспотребнадзором“ и другим структурама. Сви заједно раде и демонстрирају добар ниво међуорганизационе сарадње. И ево резултата. Сви увезени случајеви, како видимо, не шире се до епидемије. У најгорем случају вирус се преноси само унутар породице. Али често не долази ни до тога, јер се увезени случајеви брзо откривају, правилно дијагностикују и оперативно локализују. 

То је управо оно што не видимо у систему биолошке безбедности САД и Европске уније. Чињеница да је СЗО најавила пандемију пре времена, везана је за то да су се политичке елите САД и Европске уније успаничиле и било је потребно сакрити ту панику, ћутећи, „пандемија ће све променити“. Али мени се чини да не треба тако да буде.  

Да лу су по Вашем мишљењу довољне мере које тренутно предузима Русија у борби са коронавирусом или је боље да сви буду кући? 

Ове мере су сасвим довољне. Једино што треба имати на уму је да је друштвени систем компликован и непредвидив: неко на пример бежи из карантина. Понекад је и најслабији ударац довољан да не буде више стања стабилности. Због тога сви треба одговорно да приступе мерама безбедности. Мере које власти предузимају су више него довољне, али питање је колико ће оне бити довољне за тренутно стање нашег друштва, за то гаранцију нико не може дати.

Овакав вирус се не може вештачки створити

Већ сте говорили да овај тип вируса није било могуће произвести вештачким путем. Да ли је могуће да је вирус који је природно мутирао донешен у Кину, како пишу амерички медији? 

Овај вирус је природно жаришни и као сви такви вируси он може да циркулише у популацији свој природног резервоара (у овом случају слепих мишева) без учешћа човека. Прелаз оваквих вируса од врсте до врсте је могућ када на пример, човек сакупља велики број дивљих животиња за продају источним тржиштима. Такав је био случај и са SARS-CoV, са вирусом респираторног синдрома на Блиском истоку MERS-CoV. Ово се догодило и на пијаци у Вухану. Узимајући у обзир оно што ми знамо, тамо се и десио тај прелаз на човека. Али поновићу још једном: то је нормалан процес.

Човечанство још увек није победило ниједну природно жарижну инфекцију и коронавируси неће бити први. Стога када је реч о таквим вирусима, постоји само један принцип: стално редовно праћење да би уз праћење циркулације интензивности вируса научници могли да дају разумна и научно основана објашњења. Систем грантова, нажалост, не доприноси редовном праћењу природно жаришних вируса и то је тужно. 
Какве су Ваше прогнозе за даљи ток и завршетак пандемије? 
Пандемија ће се завршити када се заврши у САД и ЕУ, јер је за њих и створена. То ће бити одлучна одлука СЗО, политички пристрасна колико и одлука о њеном проглашењу. У Русији ће се број увезених случајева повећавати док се наши суграђани буду враћали из иностранства. Али надам се да на територији Русије неће бити економског таласа као у ЕУ. 

Што се тиче САД и западне Европе, судећи по њиховим поступцима тамо се може десити свашта. Тај се пожар може лако проширити и на друге суседне земље. Када је реч о Русији, она ће и даље бити ослонац европској стабилности, и то у сваком смислу те речи. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала