Да ли вакцина која постоји већ 100 година може да штити од вируса корона

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаВакцина
Вакцина - Sputnik Србија
Пратите нас
Вакцина која се користи већ скоро цео век у превенцији туберкулозе једна је од опција која би могла да штити од вируса корона и научници већ испитују њену ефикасност.

Позната бе-се-же вакцина, поред основног деловања у спречавању туберкулозе, има и низ других корисних страна када је здравље у питању, утврдили су научници. Једна од тих позитивних страна је и то што „учи“ прву линију људског имунитета да се брани од инфекција, објавило је аустралијско удружење лекара.

Покренута нова лабораторија Лајф сајенс - Sputnik Србија
Почела прва тестирања лекова и вакцине за коронаврус

Због тога ће научници у Аустралији и Холандији испитати њен учинак, а Светска здравствена организација позвала је стручњаке да се укључе у та истраживања како би се утврдило и да ли бе-се-же, вакцина која се примењује на људима још од 1921. године, може помоћи и у лечењу већ заражених вирусом корона.

У склопу овог истраживања, у Аустралији ће 4.000 здравствених радника-добровољаца бити вакцинисано. Једна група добиће вакцину против сезонског грипа и бе-се-же вакцину, а друга само ону против грипа.

Поређењем ове две групе, биће утврђено колико бе-се-же вакцина штити од вируса корона, казао је Најџел Кертис са Универзитета Мелбурн, вођа тима који спроводи истраживање.

„Та вакцина може да подстакне имуни систем да се боље бори против великог броја различитих инфекција, различитих вируса и бактерија“, рекао је Кертис.

Слично истраживање спроводи се и у Холандији, рекао је Кертис, а ускоро ће почети и у америчком граду Бостону.

Бе-се-же вакцина је иначе веома јефтина, сваке године добија је 130 милиона тек рођених беба, а њена ефикасност биће испитивана на здравственим радницима јер су најизложенији вирусу корона.

Први резултати истраживања очекују се за око три месеца, а испитивање ће трајати укупно пола године.

„Не бисмо радили ово истраживање да не мислимо да би бе-се-же могао да буде успешан, иако то не можемо да гарантујемо“, рекао је Кертис.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала