Хрватски епидемиолог открива шта је веома важно за борбу против вируса, а не спомиње се често

CC0 / пиксабеј / Корона вирус
Корона вирус - Sputnik Србија
Пратите нас
Професор молекуларне биологије и биохемије на загребачком Природно математичком факултету Гордан Лауц о начинима да се заштитимо од заразе.

Гордан Лауц редовни професор молекуларне биологије и биохемије на загребачком Природно математичком факултету, од почетка појаве епидемије практично обашњава све око вируса корона.

Неке од својих савета и стручног мишљења у вези заразе поделио је са хрватским Новим листом. Оно што он наводи као важно за борбу против вируса, а толико се не спомиње у јавном простору, јесте овлаживање ваздуха.

"Примарно место уласка свих респираторних вируса је слузница носа, уста и ока. У нормалном стању она је заштићена дебелим слузавим слојем који се назива мукоза, а састоји се од јако хидратираних гликана који представљају природну одбрану против вируса и бактерија. Но, ако дуже време удишемо суви ваздух, та баријера губи функцију и вируси имају широм отворена врата. Сви знамо да суви ваздух штети, али нажалост недовољно тога предузимамо да то спречимо. Темељни проблем је чињеница да хладни ваздух садржи јако мало влаге, тако да кад га загрејемо ваздух у грејаним просторима постаје јако сув. Истраживање у Америци показало је да је током зиме влажност ваздуха у затвореним грејаним просторима око 20 посто, што је јако мало и јако потиче ширење вируса", рекао је Лауц.

"У последњих неколико дана ситуација се заиста променила и велики број људи је почео да размишља о овлаживању ваздуха. Оно што ме не радује јесте што се то још увек не догађа у јавним и пословним просторима и зато се надам да ће упутства о нужности овлаживања ваздуха ускоро постати и део службених препорука",  каже професор.

CC0 / Pexels / Девојка са маском купује воће у супермаркету
Хрватски епидемиолог открива шта је веома важно за борбу против вируса, а не спомиње се често - Sputnik Србија
Девојка са маском купује воће у супермаркету

Где се крије највећа опасност

 

Професор Лауц је испричао и како он проводи дане епидемије.

Изнео је своје мишљење у вези са стварима које су купљене у продавници јер сматра да се тамо крије највећа опасност. Успут је рекао што он ради с њима.

- Прање руку једнако је делотворно као и ношење рукавица. Кад излазим, трудим се да се држим даље од других људи и избегавам контакт са стварима које су други људи могли додиривати. Лично мислим да су ствари које купујемо највећи ризик, па покушавам све што купимо првих пар дана ‘да држим у карантину’, тј. не додирујем док не прође оних неколико дана колико вирус преживљава на већини површина”, рекао је професор Гордан Лауц.

Прочитајте још:

-Кон објавио процену до када ће трајати епидемија у Србији

-Главни кинески епидемиолог открио шта је најважније у борби против вируса корона /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала