Карантин у Москви и како га преживети

© Sputnik / Нина Зотина / Уђи у базу фотографијаОбјава о карантину на згради позоришта у Москви
Објава о карантину на згради позоришта у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлуком московског градоначелника Сергеја Собјањина, од понедељка 30. марта у московском региону ступиле су на снагу пооштрене карантинске мере у циљу смањења ширења инфекције Ковид-19.

С обзиром да је због режима самоизолације свим становницима Москве забрањено да напуштају своје домове, ево шта то заправо све подразумева, а ево како данас изгледа неуобичајено пуста Москва.

Најбитније је редовно чишћење

Током кућне самоизолације, најважније је често проветравати просторије и чешће чистити. Вирус корона не опстаје у спољашњој средини, па његовом елиминисању у кућним условима много може допринети редовно чишћење животног простора било којим средствима за то предвиђеним.

Ограничено кретање и дозвола за излазак

Грађани могу да напусте своје домове у случају да им је потребна медицинска помоћ, због одласка на посао или шетње кућног љубимца. Поред тога, грађани имају право на одлазак у апотеку, најближу продавницу, излазак због изношења смећа или извођења кућног љубимца, али најдаље 100 метара од пребивалишта.

Московљани ће ради одласка на посао морати да поседују специјалне пропуснице с кју-ар кодом, које ће садржати адресу пребивалишта, као и компаније у којој раде.

Сваки грађанин Москве ће морати да се региструје на званичном порталу престонице (mos.ru) и да наведе адресу пребивалишта, након чега ће добити кју-ар код. Овај код ће, у случају потребе, бити потребно показати дежурним полицијским службеницима.

Коришћење путничких аутомобила

За сада није забрањено коришћење моторних возила ради кретања градом — ограничавање личног, службеног, специјалних и јавних моторних возила није предвиђено одлуком московског градночелника Собјањина. Међутим, врло скоро све се може променити, јавља РБК-Autonews.

Одлазак у продавницу

Одлазак у супермаркете (продавнице) је могућ, али само у најближе, односно да се до њих може доћи пешице. У супротном, може бити проблема. Занимљиво је да су раније московске власти дозволиле рад тржним центрима.

Собјањин препоручио дистанцу

По препоруци московских власти, када се грађани нађу на улици, продавници, превозу или на другим јавним местима, обавезни су да поштују физичко одстојање од других људи од најмање 1,5 метра.

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаСитуация в Москве во время коронавируса
Карантин у Москви и како га преживети - Sputnik Србија
Ситуация в Москве во время коронавируса

Изузетак од овог правила је само вожња таксијем. Продавнице, апотеке и све друге организације у којима се налазе или раде људи, обавезне су да поштују ово физичко одстојање, укључујући постављање посебне ознаке и утврђивање режима пропуштања људи, као и њиховог боравка у објектима.

Престоничке власти ће у наредним данима одлучити колико ће строге казне одредити због непоштовања режима самоизолације.

Како је данас изјавио премијер Русије, Михаил Мишустин, Влада је одобрила пооштрене мере због кршења карантина.

За доставу нема ограничења

Московски ресторани, кафићи и продавнице ће наставити с испоруком хране. Достављачи хране који испоручују храну грађанима такође су обавезни да поштују удаљеност од 1,5 метра. Достављачи не морају да имају пропуснице, али су обавезни да поседују потврду о раду код конкретног послодавца.

За удобан рад од куће, потребно је оспособити посебан део у дому, саветују дизајнери. Он може бити у спаваћој соби, кухињи, балкону или чак у остави. У случају недостатка простора, може се користити покретни сто и параван.

Карантин за старије од 65 година

У Москви је до 14. априла на снази карантин за старије грађане престонице. Московљани старији од 65 година и грађани који болују од дијабетеса, бронхијалне астме, онколошких болести, као и они који су прележали срчани или мождани удар, обавезни су да поштују кућну изолацију.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићГужве на улицама су драстично смањене, чак и у време шпица. Власти упорно апелују на грађане да не излазе без преке потребе.
Карантин у Москви и како га преживети - Sputnik Србија
Гужве на улицама су драстично смањене, чак и у време шпица. Власти упорно апелују на грађане да не излазе без преке потребе.

Градоначелник Москве позвао је оператере за комуникације да не искључују телефоне ни интернет везу у случају задужења старијих грађана, као и код оних с хроничним болестима, а који су у карантину. Поред тога, престоничке власти су привремено обуставиле наплату пенала и казни због кашњења у плаћању рачуна за комуналне услуге.

Подсетимо, у складу са одлуком руског председника Владимира Путина, текућа недеља од 30. марта до 5. априла је нерадна.

Према последњим подацима, у Русији је укупно регистровано 1836 случајева заразе вирусом корона, 66 особа је оздравило, 9 особа преминуло.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала