Катанац на пијацама: Сељаку прети банкрот ако се убрзо не нађе решење

© Sputnik / Никола ЈоксимовићПластичним фолијама заштићене су и празне тезге на Бајлонијевој пијаци.
Пластичним фолијама заштићене су и празне тезге на Бајлонијевој пијаци. - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлуком Владе Србије, на београдске пијаце је од данас стављен катанац. То пољопривредницима и сељацима може да нанесе огромну финансијску штету, а потрошаче остави без квалитетне понуде воћа и поврћа, уколико се убрзо не нађе решење за дистрибуцију производа.

Док Влада Србије разматра шта ће бити са сељацима и њиховим производима, контактирали смо аграрног економисту Милана Пространа, који нам је указао на потенцијални начин да се одмрси тај агроекономски чвор настао због епидемије коронавируса.

© Sputnik / Сандра ЧеринПољопривредници би могли да банкротирају ако се убрзо не нађе решење
Катанац на пијацама: Сељаку прети банкрот ако се убрзо не нађе решење - Sputnik Србија
Пољопривредници би могли да банкротирају ако се убрзо не нађе решење

Катанац на пијацама може довести до банкрота

Oсврћући се на производњу која је отпочела зимус и подсећајући да је почело пролеће, а са њим и сетва или садња поврћа на отвореном, Простран истиче да је затварање пијаца велики проблем који захтева брзо и ефикасно решење, како не би имао погубан утицај на пољопривреднике који су већ кренули да производе и оне чији се производи већ налазе на тржишту.

„Било би заиста погубно ако се неко решење не нађе. Уложени капитал и новац би довео пољопривреднике који су у то ушли до банкрота, што би било апсолутно непотребно, јер потрошача – има. Потреба за поврћем постоји, а ускоро ће је бити и за раним воћем“, истакао је Простран.

Решење - нови ланац пословања

По њему, сиутација би могла да се реши тако што би се локалне самопураве повезале са великм тржницама, попут Велетржнице Београд, односно Кванташа, које би представљале места прикупљања свих производа. Пољопривредници би на та места доносили производе, који би се одатле дистрибуирали великим трговачким ланцима и прерађивачима.

Саговорник Спутњика предлаже и ангажовање земљорадничких задруга у скупљању и транспорту производа до Београда, како би трошкови пољопривредника били што мањи.

© Sputnik / Сандра ЧеринСтварање новог ланца пословања је потенцијално решење
Катанац на пијацама: Сељаку прети банкрот ако се убрзо не нађе решење - Sputnik Србија
Стварање новог ланца пословања је потенцијално решење

Простран тврди да би такав модел пословања повећао цену производа за највише 20 одсто, због тренутне потражње и трошкова транспорта, али да би то било прихватљиво, јер је евидентно да у великим трговинским ланцима сада нема квалитетног свежег воћа, због отежаног увоза, па сматра да ова ситуација, заправо, представља и добру прилику за домаће произвођаче.

„Сви се полако затварају због тренутне ситуације и бране своје произвођаче, нарочито Француска, која је највећи произвођач хране у Европској унији са учешћем од 20 одсто. Ово је прилика да покажемо бољи однос према домаћем произвођачу“, уверен је саговорник Спутњика.

Страх за остатак Србије

Простран страхује од тога да ће и остали српски градови следити пример Београда и затворити своје пијаце, што би био шах-мат за пољопривреднике, а празник за увознике, ако се за дистрибуирање производа не нађе адекватно решење.

© Sputnik / Стефан ЂурићЗатварање пијаца у целој Србији био би празник за увознике
Катанац на пијацама: Сељаку прети банкрот ако се убрзо не нађе решење - Sputnik Србија
Затварање пијаца у целој Србији био би празник за увознике
„Онда би нам пољопривредник заиста био доведен у изузетно тешку ситуацију. Он ће, једноставно, дићи руке. Банкротираће. Остаћемо без домаће производње, а нама је пољопривредник земљу спасавао у најтежим временима“, нагласио је Простран.
У неким земљама другачије

Саговорник Спутњика је додао да неке земље, попут Хрватске, нису затвориле своје пијаце, већ промениле модел пословања – свака трећа тезга у низу ради.

„Ваљда ће та свест, да не морамо да се грлимо и набијамо једни уз друге, код свих нас прорадити. Битно је да продавци робе буду удаљени један од другог и од потрошача“, закључио је Простран.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала